Все още тече обсъждането за локация на Регионален център за жертви на сексуално насилие, който трябва да бъде изграден в Пловдив. Припомняме, че процедурата по реализиране на проекта е стартирала преди години, като се очаква в нея участие да вземат множество структури от местната власт, болнични заведения и неправителствени организации.

Преди 10 дни по време на среща в Областна администрация проектът е бил представен от Дияна Видева – управител на асоциация „Деметра“ и Теодора Манева- представител на посолството на Великобритания. Това стана ясно от прессъобщение, пратено до медиите.

От Областна управа поясниха по-късно пред TrafficNews, че в основата на проекта е залегнала концепцията за мултиинституционална подкрепа на хора в риск, а целта е на едно място жертвите да могат да открият всичко необходимо за преживяване на травмата и последиците от насилие. По тази причина е предвидено да има здравен център с необходимото оборудване и специалисти, съдебни лекари, гинеколози, кризисни консултанти и терапевтично обслужване. Ще бъдат включени дирекция „Здравеопазване“ и полицията.  Ще има съфинансиране от страна на британското посолство и общините в Пловдивско и съседни области, чийто граждани ще бъдат обслужвани там.

Самата идея в Пловдив да бъде открито такова звено е била прегърната от областния управител Ангел Стоев, заявиха още от администрацията.

Препъни камъкът в изграждането на проекта обаче се оказва локацията на центъра. Предвид спецификата на работа, по стандарт тези структури следва да се намират на едновременно достъпно, но и конфиденциално място.

Припомняме, че на предишно заседание на щаба от 5 октомври бе посочено, че   областният управител е поел ангажимент за обсъждането на локация и добри практики от вече съществуващия кризисен център в Бургас. Това трябваше да се случи при закрити врата на заседание на Областния оперативен щаб на 13 октомври. На брифинг след срещата, който бе отразен от репортери на TrafficNews , не бе обявено за решение.

По този повод наш репортер потърси за коментар областна администрация:

„В момента се обсъжда къде може да бъде ситуиран. Нямаме засега решение. Всички от щаба прегърнаха идеята, така че се очаква тя да бъде реализирана“, заявиха още от администрацията.

От асоциация „Деметра“ пък отказаха да дадат подробен коментар по темата, тъй като все още нямат потвърждение от Общината и областта, че в действителност Регионалния кризисен център ще се реализира.

Оттук следва да се запитаме колко години са необходими на няколко общински структури, организации и представители на местната власт да организират създаването на звено с толкова високо обществено значение?

От областна администрация посочиха, че COVID-19 значително е забавил процеса по реализиране на центъра. Проблемът все пак откриваме във факта, че като старт на идеята се посочва 2016 година, или иначе казано – 4 години преди на хоризонта да се появи пандемията. Остава отворен въпросът по каква причина толкова години се търси локация, след като вече има варианти за финансиране и дофинансиране на проекта.