Поредният дуел Корнелия Нинова – Георги Гергов се разигра в деня преди да се отвори небето на Богоявление.  То обаче стовари гръм и мълнии на социалистите, които влизат в тежка вътрешна битка няколко месеца преди изборите.

Така за пореден път, докато другите основни формации у нас се готвят за битка на изборите, в БСП се готви за борба в партията.  Взиманите нападки за нарушаване на устава, уронване на престижа на партията и всички останали обвинения, които не чуваме за първи път, доведоха до там, че Националното ръководство на БСП поиска да изключи една от най-влиятелните си фигури, а в същото време загуби доверието на  втората си най-голяма организация в страната.

Категоричната победа на Нинова във вътрешнопартийните избори за лидер на БСП я повдигнаха сериозно от земята, като последните й действия говорят за пълна самозабрава. Веднага след като получи 87% подкрепа на вота, тя започна саморазправа с вътрешнопартийната опозиция. Резултатите бяха, че редица депутати напуснаха парламентарната група, а дори и партията. Други знакови лица се оттеглиха от сцената, а трети продължиха борбата с Нинова.  

Основна вина за това обаче има имено вътрешнопартийната опозиция. Техният подход на вота за лидер на БСП бе пълен провал.  Хората около Кирил Добрев и противниците на Нинова решиха да саботират избора за председател на БСП, като не гласуваха на него. Те се надяваха избирателната активност да бъде ниска, за да не бъде избора на Нинова легитимен. Подценяването на ситуацията доведе до там, че избирателната активност скочи до 67%, а Нинова буквално разгроми Кирил Добрев. Срещу този резултат вече никой не можеше да оспори лидерството й. Така Нинова започна да разправя с опонентите си, опиянена от победата си.

Следващите седмици и месеци ни очакват дълга серия от атаки от двете страни на барикадите.  Когато пък дойде времето за изборите, ще е повече от кърваво. „Позитано” ще спусне водачите на листите в Пловдив град и областта, а останалите ще бъдат наредени от организацията, която е снела политическото си доверие от Нинова.  Повече е от ясно е, че ще има две паралелни кампании, а всяка от страните ще се опита да саботира другата.  Всичко това  говори, че пред БСП предстои крах на изборите, заради междуличностната нетърпимост между основните фактори при червените. 

Всички тези процеси приличат много на случилото се в СДС, където една шепа хора така и не успяха да разделят абревиатурата - единственото останало нещо от славната синя история.  Социалистите могат поне да си отдъхнат, че до този момент никой не е направил силен ляв политически проект, който да обере червените гласове. Сигурно е обаче, че постоянно хвърляне на кал и борбите за надмощие, ще демотивират неутралните леви членове и симпатизанти да отидат до урните.

Едно е повече от сигурно, който и да спечели от двата лагера, БСП ще загуби, въпросът е докога пропадането в червено може да продължи, тъй като надеждата за обръщането на посоката все повече изтънява.  

Изпълнителното бюро на БСП иска Георги Гергов да бъде изключен от партиятаСред мотивите са грубо нарушаване на уставни норми, касаещи задълженията на партийните членовe, пишат от партията

Империята отвръща на удара! Пловдивските социалисти снемат доверието си от ръководството на БСППредложението за изключване на градския лидер Георги Гергов от партията било "Гьобелсов подход"