Двама млади българи се превърнаха в централна тема по новинарските сайтове и социалните мрежи със своите действия през последните дни. Единият – 19-годишен младеж, притежаващ автомобил и начин на живот, за който почти всеки мечтае, а другият – 21-годишна спортистка, която накара цяла България да се развълнува.

Това са двата свята в България, като  единият е излишен, а в изграждането на другия трябва да участва цялото ни общество.  За съжаление, пътят, по който вървим е към грешната България,  а ако не настъпи обрат скоро – то може да сме загубили завинаги другата.

Едва ли има родител, който не иска най-доброто за детето си, но старата поговорка гласи, че пътят към ада е осеян с добри намерения. Така едни успели български бизнесмени купуват автомобил за над 400 000 лева за рождения ден на своя 18-годишен син. Младежът все още не е завършил училище, едва ли има и ден трудов стаж, но въпреки това – притежава всичко това, за което някога е мечтал.  Това, което почти всеки е очаквал след хвалбите му  в социалните мрежи, се случи – след буйна нощ в Слънчев бряг и висока скорост, колата вече е  за скрап. Едва на 19 години Божидар е унищожил нещо за безбожно много пари, без да е създал нищо през живота си.  

Реакциите в мрежата бяха също очаквани, но и унищожителни за това 18-годишно момче. Всеки един коментар за него обаче трябва да бъде отнесен към неговите родители, които са истинските виновници за случилото се.  Вероятно те са изкарали всеки лев с честен и неуморен труд, създавайки успешен бизнес, но с възпитанието на своето дете, те създават индивид, който получава всичко на готово. Това се мултиплицира в обществото, а все повече негови връстници приемат това като модел на подражание. Независимо дали колата струва 400 000 или 40 000 лева – това убива съзиданието в личността, а оттам се рушат и устоите на цяло едно поколение.

Другата България – 21-годишната Ивет Горанова. Момиче, чийто профил в социалните мрежи е изпълнен единствено със снимки от тренировки и състезания. Момиче, за което довчера малцина бяха чували,  но днес е повод за гордост за цялата нация. Ивет прекъсна 13-годишно чакане на България да чуе химна на Олимпийски игри. Всичко това благодарение на нейния труд, упоритост и лишения, както и нейните родители. Те не са й купили кола за 400 000 лева, а през целия й живот са й учили, че сама може да постигне всичко. На 21 години – тя стъпи там, където малко успяват!

Въпросът е в коя България ще възпитаваме нашите деца. В бъдеще те ще заемат местата, от които зависи цялото общество и нация, като ще възпитават и следващото поколение. 

Историческо! Ивет Горанова е олимпийски шампионПърви златен медал за България в Токио

Мерцедесът за 600 хиляди, станал популярен с гонки в Пловдив, се качи на платформа за 6000 след ПТП„Немският звяр” е катастрофирал и скоро няма да може да го гледаме в клипчетата на влогъри