Румен Радев заяви, че ще се яви на дебат срещу неговия опонент на балотажа проф. Анастас Герджиков. Той заяви, че досега не го е направил, тъй като нямало как да го предпочете пред другите кандидати, а освен това той е изпълнявал длъжността си по време на кампанията.

Според първоначалните резултати, Радев води с близо 20%, но социолозите напомнят , че това е президентския вот с най- ниска активност. 

„Резултатите дава оптимизъм за балотажа, но ще бъде грешка да се мисли, че изборите са предрешени. Ще се сблъскаме с организирания вот на статуквото и трябва да се организираме, за да победим огромните му ресурси и да надделеем над лъжата и зависимостта. Мобилизацията на партиите на статуквото ще бъде сериозна, като победата ще зависи от всеки един българин”, каза Радев.  Той допълни, че ще разчита на гласа на всеки един български гражданин, а не на партиите.

Президентът призова партиите да седнат и отговорно да разговарят, за да съставят правителство, което е антикорупционно, социално, и реформаторско, като то бъде подкрепено от ясно изразено мнозинство, за да няма съмнение за задкулисие.