Румен Радев се намира на ръба на победата, но по-вероятно е да има втори тур на президентските избори. Това каза в ефира на Нова тв изп. директор на "Галъп интернешънъл болкан"  Първан Симеонов. По думите му има сериозно преформатиране около протестните партии. 

"Продължаваме промяната" всмука енергията на ИТН, на "Демократична България" и до някъде на "Изправи се БГ! Ние идваме", че дори и на някои от по-радикалните формации. Това се дължи на факта, че идва нещо ново и увлекателно. Идва с позитивен дневен ред, за разлика от останалите. Един от най-големите губещи тук е Слави Трифонов. Като че ли и без появата на ПП той беше започнал да губи периферия, поради невъзможността да състави правителство. "Демократична България" също е голям губещ, тъй като ПП навлиза в тяхната ниша", коментира Симеонов и добави, че по-мъдрите политически играчи ще гледат на това като на шанс. 

Ключови на тези избори ще бъдат "Продължаваме промяната", смята социологът. 

"Именно и при тях е най-голямата неизвестност дали ще успеят да направят това, което партията на Трифонов направи- да мобилизират избирателите и да издърпат гласове към себе си. Интересна ще е и битката за второто място, където засега са се позиционирали БСП. 

"Ако мандатът отиде при БСП те имат различни ходове. Ако не получат подкрепа от ПП, могат да търсят такава и от партиите на статуквото. Това обаче едва ли ще се хареса на народа", добави Първан Симеонов.

При порядъчна избирателна активност над 3 милиона и 400 хиляди, каквато се наблюдаваше на изборите от 4 април, има вероятност и да не се стигне до балотаж, прогнозира социологът. Той е на мнение, че пандемията няма да повлияе значително на избирателите, но страхът на по-възрастните хора от машините, би могъл да окаже влияние.