Окончателните резултати от изборите в страната все още не са обявени. В сайта на ЦИК към този час стоят резултатите при 99,51% обработени протоколи от СИК от Районния избирателни комисии.

Говориятелят на ЦИК Цветозар Томов заяви на брифинг, че причината за забавянето е, че двата пловдивски района - РИК 16 и РИК 17 не са въвели повторно своите данни. Това се правило заради отстраняването на възможни технически грешки.

"Очакваме ги да дойдат в ЦИК, за да можем да направим този контрол над допуснатите грешки при въвеждането на данните, това е т. нар. анализ на несъответствията" , каза р Томов.

В Пловдив град от 24 часа резултатите стоят на 96,15%, като оставят да бъде въведени около 15 секции, за да завърши броенето. Другите два многомандатни избирателни района, които не са обявили на 100% резултатите са в 23 МИР в София, където протоколите са качени на 96,5%%,  Стара Загора 99,8%%, а от чужбина обработените протоколи стоят на 97,74%.

Говорителят на РИК 16 Илиан Иванов заяви, че няма проблем с преброяването, което вече е в приключило на 100%.  Всеки момент се очаква и данните да бъдат изпратени към ЦИК, които след проверка ще ги качат на платформата за избори.

Последните 3,85% от протоколите трябва да дадат два отговора. Първият е дали „Продължаваме промяната” или „Възраждане” имат по-голям остатък. Това ще реши и при кой е т.нар. плаващ мандат, който по всяка вероятност ще отиде в ДПС заради гласовете от Турция.

Вторият въпрос е с пренареждането на листата на БСП.  Към момента третият в листата  Димитър Георгиев има 6,93% преференции. Ако изкара още 20 гласа той  ще изпревари втория в листата Иван Петков – Бебето.

Кои ще са новите пловдивски депутати? Бойко Борисов и Кирил Петков може да се закълнат от 16 МИРПри 96,15% ПП взимат 4 места в парламента, ГЕРБ – 3, 4 формации по един мандат