Разликата между „Продължаваме промяната” и ГЕРБ продължава да се запазва от 8% в Пловдив при 96,15% обработени протокола от Районната избирателна активност. За ПП са гласували 36,34%, ГЕРБ –СДС – 25,37%, а след тях са ИТН 9,91%, БСП – 9,28%, Демократична България -7,40%, Възраждане – 6,39%, ДПС – 1,57%.

При тази ситуация ”Продължаваме промяната” ще имат четири мандата от Пловдив, ГЕРБ – СДС – 3, ИТН, БСП и „Демократична България” по един депутат.

Последният мандат остава спорен, като той ще се реши от разпределението на гласовете в Турция, като твърде вероятно е той да отиде при ДПС, по подбие на гласовете от юли месец.

Към момента „Възраждане” има най-малкия остатък и може да остане без мандат от Пловдив.  Втората хипотеза е мандатът да бъде взет от „Продължаваме промяната” и те да останат с трима депутати.

Кои ще влязат в парламента?

От „Продължаваме промяната” в парламента от Пловдив влиза  лидерът Кирил Петков, а зад него е професорът от УХТ Христо Даскалов и местният координатор – мениджърът Росен Костурков. Последният е водач на листата и в Пловдив – област, което значи, че може да освободи едно място от градската листа. Така с шансове за парламента са бизнес експертът Александър Ракишев и IT специалистът Йордан Маджуров.

На първата пресконференция на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че този път обмисля да остане в Народното събрание. Това може да стане от 25 МИР в София или пловдивската листа. При втората хипотеза  лидерът на ГЕРБ ще стане пловдивски депутатът. В парламента със сигурност влизат местният координатор Иван Тотев и юристът Радомир Чолаков. Ако все пак Борисов предпочете да влезе от София в парламента ще отиде екологът доц. Стефан Шилев.

Третата политическа сила в Пловдив – ИТН ще бъде представена или от водача Тошко Йорданов, или втория в листата – дипломатът Димитър Гърдев.  При трите партии преференциите не разместват листите.

Не така стоят нещата при другите две партии, които ще изпратят депутат от Пловдив.

Водачът на БСП Кристиян Вигенин почти сигурно ще влезе в парламента от Ямбол, което ще отвори място за местен активист на социалистите. Иван Петков – Бебето е втори, но Димитър Георгиев има реален шанс да го измести. При 96,15%  обработени протоколи Георгиев има 6,93% преференции от гласовете за партията. Бариерата за пренареждане на листата е 7%, като до последно няма да се знае кой завършва втори.

 „Демократична България” също има един мандат, който е за водача Христо Иванов.  Той бе водач на листата във Велико Търново, където формацията е чак на 7-о място и не получава мандат. С други думи, ако Христо Иванов иска да е част от 47-ото Народно събрание, той може да влезе само от Пловдив. Ако реши да се откаже от парламента, предвид оставката му като председател на „Да, България”, то в парламента ще влезе третият – доц. Ивайло Старибратов, който успява да изпревари Манол Пейков с преференции.

Мандатът под въпрос е този на „Възраждане”. Ако все пак те успят да вземат от Пловдив в парламента ще влезе адвокат Елена Гунчева. Последната въпросителна е с  разпределянето на гласове от чужбина, ако се налеят в Пловдив – град депутат ще стане Танер Али.