Най-подготвен за поста на министър председател съм аз, но това би разцепило държавата. Това заяви Бойко Борисов. Според него това показват последните статистически проучвания.

„В такава криза трябва да има силни и опитни управляващи, но за съжаление това не може да се случи в момента. Ако трябва да предложа някой от партията за премиер, това би бил Томислав Дончев, защото той е най-подготвен, но това също няма да се възприеме добре, тъй като той е много обвързан с партията“, заяви Борисов.

Той коментира, че вече е избран евентуален кандидат за премиер на ГЕРБ, като той е дал съгласие.

„В случай, че прогнозите на социолозите се сбъднат и ние сме първи, то сме длъжни да се опитаме да излъчим правителство. Нашият кандидат ще има 100% свобода за избор на министри. Ние няма да поставяме условия“, коментира още бившият премиер.

Според Борисов експертното правителство е измищльотина, защото няма как министрите да не са обвързани с управляващата партия. Той заяви, че един експерт може само да дава съвети, но решението се взима.

Относно това с кого би било възможно ГЕРБ да направи коалиция, лидерът на ГЕРБ каза:

„Ние сме партия в центъра на дясното, нашите естествени съюзници са Демократична България и партията на Кирил и Асен. Не сме говорили с тях, но ако са достатъчно разумни трябва да са готови на преговори“, заяви още Борисов.

Той категорично отрече да има каквито и да е договорки с ДПС, като подчерта, че това е правил Христо Иванов в предишния парламент, когато „разпределиха местата в комисиите“,

Бившият премиер заяви, че никога не го е теглил поста на президент.

„Сега си имам партия и парламентарна група, има достатъчно добре подготвени кандидати за президент като проф. Герджиков и Лозан Панов. Нека да остарея още и тогава може и да се замисля“, коментира той.

Относно казуса с магистрала „Хемус“ и разкритите нарушения относно ремонтите, Борисов каза:

„Вярно е, че се твърди, но няма нито един арестува, това говори достатъчно. Вече една седмица чакаме да разберем кой е този, който е изнасял пари в чували. Разбрахме само, че аз имам банка и вчера съм завел дело за това“.