Минералната баня в столичния квартал "Овча купел" е една впечатляващите сгради в столицата. Освен красивата архитектура, банята притежава и вълнуваща история.

Някога в района е имало река, както и широки зелени пасища. Редица овчари водели стадата си с овце на паша. Копитата на животните оставяли следи в земята - "купели". Дупките в почвата се пълнели с вода, която се оказала лековита. Много хора се уверили в силата на водата, след като разбрали, че куци овце и кучета оздравявали, след като се потапяли в топлата вода. Хора, птици и животни намирали тук цяр за раните и болестите си. Нарекли местността Къпаните овце, "Овча купел".

През есента на 1858 г. се чул страшен тътен и земята в Софийското поле се разтресла. Билото на Витоша се разпукало. Там се отворил процеп и от него се издигал гъст черен дим, сред който проблясвали сини пламъци. Срутили се около 30 каменни сгради, една джамия и 20 минарета. Жителите на града изпаднали в паника. В полето на "Овча купел" бликнал огромен топъл гейзер. Местните нарекли извора Жежката вода, Гьоло. 

Мястото се прочуло с лековитата си вода и все повече хора започнали да го посещават. Земята наоколо се изкупувала бързо и ставала все по-скъпа. От общината изградили два басейна - мъжки и женски, а по времето на правителството на Александър Стамболийски било взето решение да се изгради модерна балнеолечебница. През 1933 г. балнеолечебният комплекс вече е факт. Архитект на сградата е Георги Овчаров. Изградени са чешми, от които течала минерална вода, оформил се и парк с ценни дървета и храсти. През миналия век банята е била национален балнеоложки център.

Сградата, която е паметник на културата, тънеше в разруха дълги години. Причината за това са дългите спорове за собствеността на земята, липса на средства у доскорошния й притежател, Министерството на здравеопазването, както и липса на интерес за преобразуването й в спа център. Но след 30 години бездействие банята в "Овча купел" е на път да се възроди.

Имотът вече е собственост на Столична община и е част от проект, одобрен за финансиране по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" в процедурата "Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения". Очаква се банята да бъде възстановена в автентичния си вид и да изпълнява функцията на научен център, който да изследва лечебните свойства на водите. Реконструкцията и модернизацията на сградата струват 3,3 млн. лева. 

Освен като научен център, банята ще функционира и като спа комплекс, предлагащ услуги с минерална вода. В сутерена ще има помещения за солна терапия, билкова, руска, финска, арома и крио сауна. Ще се предлагат и воден масаж, както и парна баня.

Снимки: Old Architecture BG