Народните будители са хората, които са посветили живота си на събуждането и израстването на българския народ.

През 1937 година се основава организацията Дружба „Родина“, събрала будните българи, изповядващи ислям, които обичат България не по-малко от своите сънародници християни и които искат да се избавят от комплексите си и да бъдат достойни и горди граждани.

Един от основателите на „Родина“ е Камен Боляров. Роден с името Ариф Бейски, той е мюсюлмански духовник и един от основните радетели за събуждането и осъзнаването на българите мюсюлмани. За него може да се каже много, но нищо не описва неговата доблест и любов към България от собствените му думи:

Драги братя българи мохамедани, знайте своя род и език! Изповядвайте високо своята българска народност! Отблъсквайте смело и енергично всеки зложелател на вашето спокойствие, който за лични интереси или чужди внушения иска на ваш гръб да гради своето бъдеще и става предател на Родината.

 Прочее апелирам към всички свои съверци, българи мохамедани, да се проникнат от това съзнание и прегърнат тоя светъл идеал. Да чувстват своята Родина, да се гордеят със своя български род, да се гордеят със славните подвизи на своите велики царе: Крума, Симеона, Асена и Калояна.

 Част от родопските българи от мохамеданско вероизповедание още стоят настрана от своите братя, възпират душевните си пориви, които ги подканят да се почувстват еднакви по дух и съвест със своите братя християни. Страхуват се да не изменят на вярата си. Какво заблуждение! Защото не осъзнават, че вяра и народност са две отделни неща. Ние можем да бъдем по вяра мохамедани, но същевременно сме и чисти българи.

Вярвайте, драги българи мохамедани, мохамеданската религия, която изповядваме, ни най-малко не ни пречи да се чувстваме българи. Ние сега именно се намираме, радваме и живеем в нашето истинско отечество. България, ето нашата родина!

Поведени от ентусиазма и завладяващата любов към Родината в думите на своя духовен водач, хиляди българи мюсюлмани отварят очи и гледат с гордост към българското знаме, без притеснения от вярата си. Влиянието на „Родина" нараства и в джамиите в средните Родопи проповедите на чужд език изчезват, заместени от българския. А ходжите, които все пак упорстват да говорят на неразбираем език, са „съветвани“ от родинци с тоягите. В продължение на това бурно възраждане, Коранът е преведен на български език, а родинците започват да кръщават децата си с български имена. Именно водачът Ариф Бейски е един от хората, които дават пример за това, като става Камен Боляров.

9 септември 1944 обаче нанася тежък удар върху ентусиазмът на членовете на „Родина“. Организацията им е обявена за фашистка, българският Коран е изгорен публично, а много от тези, които държат на българските си имена са малтретирани. Самият Камен Боляров остава излъган в надеждите си, че новата власт ще продължи благородната будителска мисия. Той е осъден и екзекутиран като „враг на народа“.

Независимо от тъжната му участ, харатерна за много от народните будители, Камен Боляров заслужава да заеме достойносто място в нашата история и името му да бъде споменавано наред с това на Паисий Хилендарски.

Предстоящият първи ноември е повод да се замислим, да потърсим информация за забравените родинци и да сведем поглед в тяхна памет.

А химнът на България „Мила Родино“ е бил химн на Дружба „Родина“.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.