Над 150 жителите на село Труд блокираха пътя към Пловдив, предаде репортер на TrafficNews.bg. Това е вторият такъв протест, а хората се заканиха, че те няма да спрат, докато централата не спре да бълва отрови в пловдивското село.

Според тях единственият начин е централата за биогаз да бъде преместена от населеното място. Въпреки редицата проверки от страна на институциите, промяна няма,  казаха хората.

На място е  и омбудсманът Мая Манолова. Тя заяви, че чака резултатите от проверките в РИОСВ и другите замесени институции. От това, което е видяла дотук, тя смята, че причината за изграждането на тази централа е чиновническо безхаберие, което е довело да отмяна на наредба, която е забранявала подобни съоръжения да се изграждат в населени места.

Блокадата на пътя ще продължи до 14.00 часа.

Още по темата - във видеото на ТРАФИК ТВ:

 

Преди протеста възрастен мъж припадна сред множеството. Оказа се, че той е епилептик. Той обаче вече е добре и не се наложи да се вика линейка.

Припомняме, че преди повече от две седмици омбудсманът се срещна с жителите на пловдивското село Труд, като се запозна с всички детайли около жалбите и оплакванията на хората от задушливи миризми, обгазяване, разбиване на пътя и риск за здравето им. След срещата с хората Манолова отиде и на място в централата, за да направи обиколка с дейността й. Тя бе посрещната на портала от служител, който я разведе из предприятието, като й обясни, че то действа изцяло в съответствие с нормативната уредба.

Мая Манолова изрази личното си мнение, че подобна инсталация не би трябвало да бъде в населено място, още повече че цялото село е настръхнало срещу нея.

Припомняме ви, че причината за недоволството са миризмите, идващи от завода за биомаса в населеното място. На 250 метра от къщите в село Труд се намира предприятието за преработка на оборска тор. Според живеещите в селото, въздухът, който дишат, е отровен. В предприятието се преработват силаж и оборска тор и от тях се добива биогаз чрез ферментация.

TrafficNews.bg