Крадците на ток - пак на далавера спрямо изрядните абонати. При сравнение на цифрите хората, които имат нерегламентиран достъп до електричество плащат близо два пъти по-малко.

В края на миналата година Върховния административен съд отмени правилата за измерване на КЕВР, които казваха как да се таксува. От Комисията за енергийно и водно регулиране пък не са готови с новата методика. Такава щяло да има след месеци.

При установяване на кражба потреблението на ток се начислява за три месеца назад, а цената е близо 7.7 ст. на киловатчас, пишат от "24 часа". Само за сравнение изрядните абонати плащат спедно по 13-14 стотинки.

Затова от "Енерго-Про" предлагат начисляването на консумацията да става за 180 дни назад - така, както е в повечето европейски държави. А също да се заплаща и потребена електроенергия, когато е отразена само в регистър на електромера, но не се вижда на дисплея на уреда. Защото при проверка в Българския институт по метрология тези показания се разчитат и е справедливо да бъдат фактурирани и заплатени от потребителя.

От ЕВН пък предлагат срокът да е от 180 дни до 1 година, а цената, по която да се плаща, да е осреднената на балансираща енергия за недостиг. Балансираща енергия е тази, която се осигурява в случай на недостиг или излишък на пазара и се изкупува по определени цени. Ако има недостиг, се активират резерви, ако има излишък, се пускат помпени станции на ВЕЦ, които да компенсират. Балансиращият пазар се координира от Електроенергийния системен оператор.

Според проверки на енергийните дружества вече кражба на ток не се извършва само от битовите абонати. През изминалата година в нарушение са били хванати хотели, ваканционни селища, къщи за гости, ресторанти, барове и други търговски обекти. Ток се крадял и от собствениците на мощните компютри за добиване на криптовалути.

За да се справят с нарушителите, енергийните дружества най-често използват така наречения балансов електромер - устройство, което се монтира във всеки трафопост. То дава информация за това какво количество елекпроенергия се разпределя до клиентите, а след това данните се сравняват с отчетените от индивидуалните електромери. Ако между двете стойности има разминаване, това е сигнал за енергийните дружества, че съществува нарушение. Друг начин е системата за електронен отчет, която моментално засича опит за манипулация.

Кражбата на кабели и масло от транформатори също е едно от основните неща, с които дружествата се борят, защото това нанася сериозни щети. През последните три години, например, от "Енерго-Про" са отчели загуби в размер на над 110 000 лв.
От енергийните дружества предлагат посегателствата върху елементите от мрежата да се разглежда като престъпление с висока степен на обществена опасност, което засяга широк кръг лица. Енергоразпределителите се обединяват около позицията подобни деяния да се включат в Наказателния кодекс и размерът на санкциите да бъде вдигнат.