Синдикатите към МВР излязоха с остра декларация срещу случващото се в сектора по Пожарна безопасност в цялата страна. В деня на Национален траур синдикалистите изтъкнаха редица проблеми в сектора, поради което е имало и забавяне в спасителната операция в Хитрино по време на трагедията.

В съобщението до медиите се изтъква, че скоро са били закупени нови пожарни автомобили, но реално няма пожарникари за тях в редица звена в страната. Екипировката на огнеборците също е оскъдна. Най-често тя се дава под формата на дарения, а ако такива липсват, то тя се закупува с лични средства на пожарникарите.

От синдиката припомнят, че при реформата в сектора са закрити 23 звена „Спасителна дейност“ към пожарната и са останали само 8. В Шумен „Спасителна дейност“ също е ликвидирана, поради което на място в Хитрино са чакали коли от Варна.

Ето и целия текст на съобщението:

В деня на национален траур, от името на членовете на СФСМВР изказваме съболезнования на близките на жертвите при трагедията в село Хитрино. С надежда за пълно и бързо възстановяване на ранените считаме, че както пострадалите и техните близки, така и цялото обществото трябва да са запознати с екстремните условия, при които се налага на пожарникарите и спасителите да рискуват живота си.

Рискът при овладяване на произшествия, особено в сложна обстановка като създадената в резултат на експлозия е неизбежен  и винаги е споделен. Естествено е, когато има опасност за населението, да има такава и за пожарникарите и спасителите. СФСМВР разбира  този професионален риск, но винаги ще се противопоставя на безсмисленото му увеличаване и рискуването на живота на пожарникари, спасители и полицаи, предизвикано от непремислени структурни промени, наречени „реформи“.  

Част от тези „реформи“ доведоха до закупуването на нови противопожарни автомобили, за които липсват  не само гаражи в службите за пожарна безопасност, но и пожарникари, които да ги обслужват. Снабдяването със защитни средства на пожарникарите и спасителите е от дарения. Когато такива няма, те се закупуват от служителите. 

Най-остър е недостигът на служители - пожарогасителните и спасителни дейности се извършват при недостатъчен състав и практическа невъзможност за ефективното им осъществяване.Това е проблем, който вместо да бъде решен се отлага непрекъснато във времето. Ръководството на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ отказва да въведе минимален брой служители в екип за пожарогасене и все още не е ясно колко пожарникари сформират такъв – двама, трима, четирима? В момента на дежурство има по един шофьор и един пожарникар, които при пожар вътре в сграда не могат да спасят застрашените хора без да нарушат подзаконовата нормативна база и без да рискуват собствения си живот и здраве. 

СФСМВР напомня, че през 2015 г. бяха закрити служби „Спасителна дейност“, на което Федерацията се противопостави остро, но за съжаление безрезултатно. В момента от 31 служби за спасителни действия в страната има 8, като техният капацитет не е увеличен.  Другите 23 служби „Спасителна дейност“ бяха ликвидирани и една от тях е тази в Шумен. Първите спасители със специализирана техника, които пристигнаха на местопроизшествието бяха от Варна. Това е причината да липсват специализирани спасителни екипи в първите минути на трагедията, които да издирват затрупани и пострадали хора. 

Към тези проблеми няма как да не бъдат добавени и индивидуалните условия, при които е поставен всеки пожарникар или спасител. Налага им се да изпълняват по няколко длъжности – водачът на специален автомобил е и пожарникар, и спасител. За да не натрупват извънреден труд, който е неизбежен при намаления състав, тях ги изваждат от графиците на смените им и ги оставят да почиват, докато колегите им на дежурство работят в намален състав. И всичко това – в условията на постоянни псевдореформи, чиято цел не е да се повиши ефективността на службите, а да се ограничат разходите за безопасност на населението.

Със съчувствие към пострадалите и техните близки СФСМВР изразява своята солидарност и заявява активното си участие в кампаниите за преодоляване на последиците от трагедията и връщане на жителите на село Хитрино към нормалния им начин на живот.

TrafficNews.bg