Днес България празнува освобождението си от османско иго. За първи път 3 март се чества през 1880 г. като Ден на Възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 г. се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. През 1890 г. 3 март е обявен за Национален празник.

Празничен концерт с Биг Бенд Пловдив и тържествена заря на площад „Централен“ ще бъдат част от програмата на Община Пловдив за 3-ти март. Тази година ще отбележим 140 години от Освобождението на България с подписването на Сан-Стефанския мирен договор.

В Пловдив празникът ще започне от сутринта в храма „Св. Богородица“ в Стария град, където в 11:00 часа ще бъде отслужен молебен от пловдивския митрополит Николай.

Представителен взвод и военен духов оркестър ще участват в полагането на венци пред Паметника на руските освободители на Бунарджик. Церемонията ще започне в 12:00 часа с официално слово на г-жа Савина Петкова– Председател на Общински съвет – Пловдив.

Отново под звуците на военен духов оркестър и с участието на представителен взвод ще бъдат положени цветя и венци пред Паметника на опълченците на Централни гробища. Точно в 13:00 часа ще бъде отслужена и панихида за загиналите български опълченци.

Програмата продължава с концерт на Биг Бенд Пловдив, който ще започне в 16:00 часа. Събитието ще се проведе на откритата сцена пред сградата на Община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“.

Концертът ще бъде последват от тържествена заря-проверка пред Военния клуб на площад „Централен“. Церемонията започва в 18:30 часа и ще се проведе с участието на военни формирования от пловдивския гарнизон.

До 18 март ще можем да разгледаме изложба „Оригинални хромлитографии от Руско-турската освободителна война“ във фоайето на Народна библиотека Хромлитографииге са притежание на библиотеката. Закупени са от частен колекционер през 1924 г. за 700 лв., заедно с илюстрованото списание „Москва“ и „Българска илюстрация“. Творбите са създадени по време на войната и след това от руски художници – И.Д. Ситин, А. Лаврентиев, А. Абрамов и др. Колекцията на  НБ „Иван Вазов“ – Пловдив включва 27 хромлитографии, от които 16 ще бъдат показани. Изложбата ще може да бъде видяна до 18 март.

По повод националния празник ще можем да посетим безплатно Експозиция „Българско възраждане" на Регионален исторически музей Пловдив. Освен със свободен вход, музеят ще изненада посетителите си с 50% отстъпка от всички издания на музея, включително колекционерския календар за 2018 година.

С нормално работно време - от 9:00 до 17:30, ще работят и Регионален археологически музей, както и Регионален природонаучен музей. Ще можем да посетим също възрожденските къщи на Лука Балабанов и Георги Клианти, музейните експозиции на Златю Бояджиев и Димитър Киров, Малката ранно-християнска базилика и Римския стадион.