"Ние сме стюардесите, заповядайте!", шеговито призова премиерът Бойко Борисов секунди преди да премине през чисто нова самолетна врата, част от която ще се произвежда от днес в завод в индустриалната зона на Пловдив. 

 

Преминаването през врата бе и символното откриване на френския завод за самолетни части "Латекоер". Върху 5000 квадратни метра в индустриална зона "Марица", ще се произвеждат части за самолети "Еърбъс". Министър-председателят демонстрира гордост, че България е стъпила в индустрията на самолетостроенето и въздухоплаването.  

"Сигурен съм, че вече не можете да се ориентирате в индустриалната зона на Пловдив - кой завод, къде е от десетките заводи, които се направиха", похвали развитието на града Борисов. Той изтъкна това във връзка с големия брой инвестиции през последните години и тяхната качествена промяна спрямо тези през 2018. 

Като контраст, премиерът посочи инвестициите в соларни паркове, ВЕИ-та, Марица 1 и 3, в чуждите търговски вериги, които по неговите думи са вдигнали цената на тока и са довели до изнасяне на огромни капитали вън от България. Обратно, според него производствените инвестиции са огромна добавена стойност за БВП и често дори не са на база преки инвестиции, а корпорациите отварят български фирми за целите на фабриките си на територията на страната. 

"Имаме рекордно ниски нива на безработица - 5,5. Днес имаме завод в съвсем нова сфера - авиоиндустрията, и иска още работници", посочи Борисов като вплете в разговора една от обсъжданите по време на откриването теми за обучение на кадрите. Той посочи дуалната система на обучение при учениците, които се обучават за целите на определен сегмент от промишлеността, както и за разкриването на нови паралелки и дори цели училища, които да са с профил, съобразен с трудовия пазар и нуждите на бизнеса. 

В краткия му коментар пред журналисти, премиерът още веднъж опонира на опозицията от БСП по повод критиките на левите към управляващата коалиция за непрозрачност на администрацията. Той застъпи темата дори по време на официалната церемония, като посочи, че всички управители и директори на компании чуждестранни инвеститори благодарят за отзивчивостта и добрата работа с държавна и местна власт в България. 

Премиерът отказа коментар по всички останали теми от дневния ред на държавата. 

При въпрос на наш репортер по отношение на неизвестните и пълната парализа на концесията на летище "Пловдив", Борисов отсече: "„Аз не се занимавам с концесии! Има си министри, има си община, така че те са де занимават! Аз концесии не правя!". 

 

Бойко Борисов за Летище Пловдив: Аз концесии не правя! ВИДЕОПремиерът заяви, че си има министри и общини, които трябва да отговарят

Бойко Борисов откри новия завод за 11 млн. евро край Пловдив ВИДЕО и СНИМКИ“Латекоер”, които са основен доставчик на части за „Еърбъс”, разкрива 200 нови работни места