БСП обяви, че ще върне дарението от 450 лева, направено от задържания за рекет брат на своя русенски депутат Георги Стоилов.
Арестуваният като лидер на организирана престъпна група за изнудване Илия Стоилов е дарил сумата за предизборната кампания на левицата на изборите през март.

По този повод от ГЕРБ коментираха, че не е ясно дали парите не са от престъпна дейност.

Социалистите отвърнаха, че ги връщат.

"Но не защото предрешаваме, че брат му е престъпник, а защото не искаме да има никакви съмнения, че парите, които се даряват на БСП, са чисти", заяви депутатът Таско Ерменков.

Той потвърди, че БСП застана зад депутата Георги Стоилов и няма да го изключи от парламентарната си група.

"Заставаме зад нашия колега и няма да допуснем очернянето на човек, който няма никаква вина. Не може да отговаря той за брат си", каза още Ерменков.

По думите му атаката на ГЕРБ е "дребнотемие и опит за отвличане на вниманието".

"Между Стоилов и брат му няма нито една обща фирма, няма преводи на пари, той не е назначаван на общински или държавни длъжности, не е участвал в разпределяне на обществени поръчки. Няма как действията му на физическо лице да бъдат приписвани на Георги Стоилов", подчерта депутатът от левицата.

И допълни, че делото срещу Илия Стоилов било от 2015 година, но се вадело сега сега "за опетняване на некомпрометирани хора, които нямат нищо престъпно в биографията си".

"Не подкрепяме рекет и изнудване и ако съдът каже, че това е престъпление, ще го осъдим", изтъкна все пак Ерменков.