Столичните полицаи ще спират от движение коли, които превишават нормите на замърсяване. За целта Столична община ще осигури шест уреда за КАТ, които ще мерят вредните газове на автомобилите.

"Ако превишават допустимите норми, те ще бъдат спирани от движение", съобщи началникът на столичната пътна полиция Тенчо Тенев, цитиран от БНР.

Няколко димомери и газомери ще има в техническия пункт на КАТ и при първоначална регистрация на автомобилите тези, които са с наднормени газове ще бъдат спирани от движения и няма да бъдат допускани изобщо до регистрация самите автомобили.

За тези, които са регистрирани, ще се разчита на мобилни апарати, които ще са на пътя и ще бъдат използвани от нашите автомобили. Спиране на такъв автомобил при проверка, ако бъде засечен, че има превишена норма на изгорели газове, автомобилът ще бъде спиран от движение, обясни Тенев.

Близо два пъти по-ниски са стойностите на замърсяване на въздуха днес в сравнение с дните с интензивно автомобилно движение. 
Столичани, които използват често колело за придвижване до работното си място, настояха Столичната община да осигури повече условия за велосипедистите.

Градът не е твърде голям, идеален е за колело. Няма и твърде стръмни участъци. Просто трябва да има повече условия, заявиха те.

По повод Деня без автомобили в Борисовата градина в столицата се проведе велосипеден поход.