Счетоводителка, която присвоила 16 000 лв. от парите за социални и здравни осигуровки на свои колеги, бе осъдена от пазарджишкия Районен съд да плати глоба от 1200 лв.

Заради тежкото й финансово положение, самопризнанията, които направила, и чистото съдебно досие магистратите я освободиха от наказателна отговорност. Счетоводителката работела към частна фирма и в продължение на 3 години - от 2012 до 2015 г. тя вместо да внася парите за социално и здравно осигуряване на работниците и служителите, както и на шефовете на дружеството, ги превела на своя собствена сметка.

Счетоводителката имала пълномощно от управителите на фирмата да ги представлява пред НАП, да получава и подписва документи и декларации и шефовете й нито за миг не се усъмнили в нейната нелоялност, предаде Monitor.bg. А тя отклонявала парите за фондовете за държавно обществено осигуряване, за задължителното пенсионно осигуряване и здравните вноски, както и други начисления върху заплатите на работещите.

В същото време подавала декларациите в данъчната служба, че осигуровките са удържани, но един ден измамата лъснала при освобождаване от работа на един от служителите. Когато направили справка се оказало, че на неговото име в НАП липсвали данни, че е внасял суми за осигуряване и когато попитали счетоводителката, тя се оправдала, че имало техническа грешка. Управителите на фирмата се обърнали към прокуратурата.

Междувременно крадлата обещала да върне парите и наистина възстановила по сметките на дружеството 11 613 лв. , а за останалата сума обещала също да се издължи.