Три стари огнища на антракс се наблюдават в Пловдивска област, като животните се ваксинират ежегодно.Това обявиха специалисти по време на провелото се извънредно заседание на областната епизоотична комисия в Пловдив.

Засилен контрол се осъществява в преработвателните предприятия, като се следи за нерегламентирано клане на животни. Ще бъдат извършени и изненадващи проверки за незаконна продажба на месо на пазарите в Асеновград и Раковски.

Последният случай на антракс в Пловдивско е през 1986 година в квартал "Секирово" в Раковски. Другите по-стари огнища на болестта са в селата Искра и Старо железаре.

На срещата беше разпоредено на здравните власти, горските стопанства, полиция и пожарна да следят за промяна на обстановката в региона.

"Ние заостряме вниманието на нашите структури, които са на територията на Пловдивска област, както държавни, така и общински".коментира Христо Грудев - зам.-областен управител на Пловдив.

Животните, които обитават трите населени места със стари огнища, имат повишен имунитет срещу болестта антракс. Под засилен контрол са 1300 овце и 800 говеда.

"Направена е есента ваксинация, това не значи, че е имало случаи на заболяването в последните години", каза д-р Камен Янков - директор на БАБХ- Пловдив. Ваксинациите на животните продължават 30 години след последният регистриран случай на заболяването. Очаква се в две от местата тази година имунизацията на животните да отпадне, съобщава БНТ 2.

По време на срещата бяха обявени и случаите на антракс сред жители на областта преди години.

"Специално за Пловдивска област доказан случай на антракс има през 1985 година, мъж, който е работил в АПК", поясни д-р Милена Коларова - РЗИ-Пловдив.

От Здравната инспекция успокояват, че при антраксът не може да възникне епидемия сред хората. Въпреки това контролът от страна на властите в областта е засилен.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg