Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

144 години от Баташкото клане

„Oт Бaтaк cъм, чичo. Знaeш ли Бaтaк?

Хe, тaм зaд гoритe... мнoгo e дaлeчe,

нямaм тaткo, мaйкa: aзи cъм cирaк,

и трeпeря мaлкo, зимa дoйдe вeчe.

Ти Бaтaк нe cи чул, a aз cъм oттaм:

пoмня гo клaнeтo и cтрaшнoтo врeмe.

Бяхмe дeвeт брaтя, a ocтaнaх caм.

Aкo ти рaзкaжa, cтрaх щe тe cъзeмe.”

От „Възпoминaния oт Бaтaк” на Ивaн Вaзoв

През 1876 година при потушаване на Априлското въстание е извършено Баташкото клане, от османски башибозуци начело с Ахмед ага Баруталията.

Ролята на Батак в Априлското въстание е била да заеме складовете в околните села и да осигури провизии на въстаниците в околните територии, да блокира важните пътища и така да попречи на турските войници да получават пратки с провизии. Батак е трябвало да се справи с околните села, които са населени с потурчени българи. Единственият проблем бил, че през цялото време на въстанието, Батак е трябвало да се пази сам от турската армия, но рискът е поет.

След като Априлското въстание започва, хората въстават срещу турската власт, както е застъпено в плана. Бунтовниците отстраняват част от турските власти и тогава срещу тях е изпратена 5000 армия от башибозуци.

Първенците на селото и чорбаджиите решават да спасят живота на хората, като предадат всички оръжия на Ахмед ага Барутанлията, тъй като той заявил с клетва, че ще си отиде, веднага щом получи боеприпасите. След като оръжията са предадени, всички са убити по изключително жесток начин.

Селището е обкръжено и започват набези, палежи на къщи, докато вътре има хора, масово клане и ужасни зверства. Баташкото клане продължава от 1 до 5 май, за това време са избити 5000 мирни жители. След това ужасно събитие, светът най-сетне узнава за волята за освобождение на българския народ.

Поклон пред паметта на загиналите.

Вижте още тук:

Ти Батак не си чул, а аз съм оттам - 143 години от зверското кланеЗа него Ахмед ага Барутанлията получава повишение от султана

Представен е Chanel No. 5

Преди 99 години, през 1921-ва, Коко Шанел представя легендарния парфюм Chanel No. 5.

Френската дизайнерка е първата, която предлага парфюм комбиниращ няколко аромата. Допреди това всички парфюми имат само един аромат.

Създаден е отборът ЦСКА София

През 1948 година е създаден един от най-известните отбори в страната – ПФК ЦСКА София. Абревиатурата на професионалния футболен клуб ЦСКА е съкращение от Централен спортен клуб на армията.

Клубът е създаден след обединението на „Септември“ (София) с военния клуб ЦДВ с първоначално име Септември при ЦДВ. През годините, името на отбора е променяно на няколко пъти като почти винаги абревиатурата ЦСКА е запазена.

От създаването си ЦСКА е шампион на България 31 пъти (национален рекорд), носител е на 20 национални купи на България и 4 Суперкупи. Със своите два полуфинала в турнира за Купата на европейските шампиони през сезони 1966/67, 1981/82 и един полуфинал за Купата на носителите на купи през 1988/89 година, ЦСКА е най-титулуваният отбор от България в европейските клубни турнири, заемащ на 60-то място, най-предно от всички български представители в класацията за най-добър отбор на Европа за 20 век на Международната федерация за футболна история и статистика.

Цветовете на титулярния екип на отбора са червена фланелка с бели гащета. ЦСКА играе домакинските си мачовете в София на стадион „Българска армия“ с капацитет от 22 995 места (18 495 седалки). Най-големият съперник на клуба от България е ПФК Левски (София) и мачовете между двата отбора често се наричат ​​Вечното дерби на България.

Международен ден на акушерката

На 5 май отбелязваме Международния ден на акушерката. Празникът се чества в над 50 страни по целия свят.

Празникът на родилната помощ започва да се отбелязва от 1991 година.

Акушерка е сравнително ново понятие, от времето, когато раждането на децата постепенно се пренася от дома на родилката в болницата.

По-старото понятие, използвано в България и в другите славянски страни е баба, което не се покрива с другото разбиране за баба на внуци и няма връзка с възрастта на жената. Понятието баба е синоним на акушерка,  до такава степен е останало трайно в езика, че и до днес Денят на родилната помощ продължава да се нарича Бабинден.


Съвременната акушерка е медицинско лице с образование, характерно за медицинската сестра, но с квалификация в областта на акушеството и гинекологията. Образованата акушерка е въведена като длъжност у нас още през 19 век. Известен преходен период от време в България акушерката е обслужвала раждащите жени у дома им или на мястото, където е започнало раждането.

След Втората световна война става задължително раждането да се осъществи в болнично заведение. У нас от 1951 г. Денят на родилната помощ се чества на 21 януари, а през последните години на 8 януари.

Повече от 50 държави по света обаче отбелязват официално празника на акушерката на 5 май.