Община Пловдив и Общинският съвет могат да влияят за измяната на ПУП-а на терена от 36 дка в кв. „Захарна фабрика” с лице към бул. „България. Това заяви областният управител Дани Каназирева. Тя обясни, че има обосновано напрежение в района, тъй като хората гледат с недоверие какво ще се случи там.

„Самият терен е изкаран от новия ПУП на квартала, който бе гласуван от Общинския съвет. Решението обаче ще бъде върнато заради четири терена, които в сегашния ОУП са за зеленина, а в новия ПУП им се променя отреждането”, каза Каназирева. Според нея мотивът, че преди това има в сила влезели подробни устройствени планове  трябва да е с обратен ред, за да бъде законно.

„Когато имаме дадено предвиждане по ОУП за зеленина, имотите трябва да остават за зеленина,  ако не -  първо да има промяна в ОУП и едва тогава то бъде променен ПУП-а”, каза Каназирева. Тя даде пример с магазин „Лекси” отново квартала, който е бил построен върху зелена площ със съответните процедури, но вина за това не носи инвеститорът.

От администрацията ще поискат от Община Пловдив и останалите общини на територията на областта да й предадат целия архив на ПУП-овете, за да може да се проследява историята на терена.

Смяната на ПУП-а на въпросния терен от 36 дка с лице към бул. „България” е с минало одобрение през ЕСУТ, но според екипа на Дани Каназирева тепърва той ще се гледа в Общинския съвет. За другия от 21 дка, който вече се заравнява, вероятно няма как да се направи. Всичко е изцяло в ръцете на Община Пловдив.