Нов протест се състои пред Дома на културата в Пловдив, където се провежда сесия на Общинския съвет. Близо 30 пловдивчани са се събрали пред сградата, за да изразят недоволството си от новия ПУП на квартал „Захарна фабрика”.  Той бе приет на миналата сесия, но областният управител върна предложението заради 4 имота, за които има разминаване в нормативната уредба.

Протестиращите проведоха разговор с председателя на ОбС Александър Държиков. На сесията е и главният архитект Димитър Ахрянов, за да разясни ситуацията около спорните терени. Причината е, че ресорният зам.-кмет Невена Балчева е в отпуск.

Хората се опасяват за съдбата на 6 терена, които от зелени площи се предвижда да бъдат променени като предназначение.  От зелени площи към терени за обществено обслужване или жилищно застрояване.

Отделно в зоната вече се подготвя огромно застрояване от Таха Рахман, който има два имота и готви вдигането на мастодонти с общо 230 000 кв.м РЗП.Кметът Здравко Димитров заяви на  влизане, че зелени площи няма да бъдат унищожавани, а умножавани.

„В момента се разглеждат само четири имота,които са върнати от Областния управител, а не целия ПУП. Не смятаме, че тя има основание те да бъдат върнати и ще искаме да се приемат в този вид, в който са предложени. В  момента на изработване на плана, сме защитили интереса на града. Там не може се стри повече от това, което е застроено. Зад магазин „Лекси” урегулираме озеленяването, а не го премахваме”, каза гл. архитект Димитър Ахрянов.

Въпреки това арх. Петкана Бакалов заяви, че трябва обществен консенсус преди да бъде одобрен такъв съществен документ.  Самият ПУП обаче бе приет още миналата седмица.

Очаквайте подробности!