Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов е против застрояването на огромни жилищни сгради в Пловдив, но когато всичко е по законов ред той и общинската администрация са с вързани ръце. Така архитектът отговори на общественото недоволство по време на общинската сесия в местния парламент.

Относно имотите в квартал „Захарна фабрика“ и от северната част на река Марица той каза:

„Те са извън обхвата на плана „Захарна фабрика“, който в момента обсъжда. Това е целият проблем, че в момента имаме объркване, което се подклажда отвън. Не знам защо. Веднъж имаме процедура, която върви и веднъж имаме някакъв частен интерес, който е в противовес с общественото мнение. Той е и извън обхвата на този план и сега заради този частен интерес, който се атакува от гражданите, планът на „Захарна фабрика“ не може да влезе в сила“, каза архитект Димитър Ахрянов.

Близо 30 пловдивчани са се събраха днес, за да изразят недоволството си от новия ПУП на квартал „Захарна фабрика”.  Той бе приет на миналата сесия, но областният управител върна предложението заради 4 имота, за които има разминаване в нормативната уредба

„За мен това е един от наследените планове. Те са 5 и са абсолютно идентични относно прилагането на регулационните планове и въвеждането им в съответствие с кадастралната карта. В този план, обаче има бели петна. Тъй като има собственици, които са извадили своите имоти от този план. Съответно в момента ние гражданите спираме този план, заради нещо, което не е в плана на Захарна фабрика“, заяви Ахрянов.

Той категорично заяви, че не е ОК да се строят такива големи мастодонти, но към момента за конкретния случай всичко вече е прието от предишната администрация и е минало по законов ред. В момента те са на етап одобряване на идеен проект. Предстои и фаза одобряване на техничен проект.

„Има моменти,  в които администрацията е безсилна. Има осигурени паркоместа, показана е зеленина, която ще бъде в междублоковото пространство“, коментира той.

Той отново каза, че е против издигането на такъв тип сгради, но в ролята си на главен архитект е изправен и пред спазването на закона и когато едно нещо е рамките на нормите, той не може да го спре със субективизъм.

Протест срещу застрояването на квартал в Пловдив! Бранят имоти отредени за зелени площиОбщинските съветници ще гласуват наново предложението на за новия ПУП на „Захарна фабрика”