Ситуацията в Хитрино е овладяна, но има опасност от нови взривове. Към 12.00 часа продължават да прииждат полиция и пожарни. Пряка опасност за населението няма, но такава съществува за пожарникарите и длъжностните лица.

25 са били цистерните, които е превозвал влака, който дерайлира край Хитрино. Взривила се е само една, заяви шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов. Загинали са 5 души, ранени са 12, а над 20 сгради са унищожени.

Сред загиналите има младо семейство, както и 18-годишно момче. Вероятно броят на жертвите ще расте.

В момента продължава спасителната операция, издирват се оцелели под останките. Пожарникарите обливат цистерните, за да ги охладят.

26 са приетите в болница. Трима са в изключително тежко състояние на апаратно дишане в шокова зала. На още 9 души се извършва операция в момента.

"Полицията ни изкара и заповяда да напуснем домовете си", каза 59-годишният работник в завода за фаянс в Каспичан - Хелни Мехмед. "Живея близо до гарата и към 6 без нещо бях с цялото семейство вкъщи, когато изведнъж ме удари мощна вълна. Първият момент помислих, че ме гази танк или че ме гази самолет, черчеветата изхвръкнаха заедно със стъклата. Нямахме време с жена ми дори да залегем, за да избегнем горещата голяма вълна. Нямаме изгарания. Успях да извадя болната си майка и жена, пратих ги в Шумен.", добави още той.

Сред загиналите има младо семейство, което аз познавах. Хората са изплашени, но сплотени. Седят по съседи и си помагат. Половината село е с изпочупени прозорци и врати", съобщи кметът на Хитрино. Младите хора са били на смяна във фурната, която е близо до жп линията и е разрушена. "Има порутени сгради. Най-много ранени има от изгаряния. Загиналите до този момент категорично за четири. Не са уведомени още близките им, а други още не са идентифицирани, каза главен комисар Георги Костов, главен секретар на МВР.

Припомняме, че Над 100 души от пожарната, включително екипи от Русе, Варна, Шумен и Търговище са на място и се борят с овладяването на огнената стихия. 

Евакуират се всички застрашени хора. Тези, които отказват – принудително. Полицията е решителна”, заяви комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

Той потвърди и информацията за загинали хора. По думите му това са поне четирима души, вероятно ще стават и повече.

„Нашите екипи са съсредоточени да вадят от отломките поне тези, които са живи. Поне 12 души с различни наранявания са извадени. Всички медицински заведения в околността са вдигнати под тревога. Повече от 20 сгради са разрушени”, заяви Николов.

Ситуацията е изключително тежка. Пожарът е под контрол, но не е овладян. 

„Първата вълна е била много силна. Има очакване за още взривове, защото са доста вагони. Екипите охлаждат вагоните, но не е ясно какво има в тях”, заяви кметът на Хитрино Нуридин Басри Исмаил. Той заяви, че има много пострадали къщи, има и напълно срутени, изгоряла е сградата на полицията.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ТУК 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg