Грипният вирус вече е тук. Симптомите са като всяка зима - висока температура и болки в мускулите, както и суха кашлица. Това казаха холистичният медик д-р Рада Алексиева и пулмологът д-р Веселина Кендерова. 

Пред България он ер специалистите препоръчаха на хората да не прибягват до самолечение. 

Д-р Алексиева напомни, че това може да има лоши последици за пациенти. Тя потвърди, че предимно децата се разболяват, както и възрастните хора. 

Д-р Кендерова обясни, че противогрипната ваксина не винаги може да ни предпази от всички вируси. Тя отбеляза, че често се приемат имуностимулатори, с които човек се опитва да повиши имунния си статус

Три вида грип ни удрят този сезон. Това съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Щамовете, които ще ни разболяват тази есен, са така нареченият свински грип; А Н3N2, който е нов щам тип А - "Хонконг"; и представителят на грипните вируси тип Б - "Брисбейн".

Най-често симптомите са отпадналост, температура над 38 градуса, загуба на апетит, гадене и повръщане, хрема и болки в мускулите. За да се избегнат усложнения, е препоръчително хората, почувствали някои от тези симптоми, да потърсят лекарска помощ.

Специалистите съветва тези, които искат да избегнат разболяване от тези три щама, да се ваксинират. Имунизацията е препоръчителна за всички, навършили 65 години, възрастни и деца над 6-месечна възраст с хронични белодробни, сърдечносъдови, бъбречни заболявания, диабет и други. Освен тях е добре да се ваксинират и хората работещи в училища, полиция, транспорт и медицински заведения.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg