Няколко дни след публикацията "Фон Голденбург срещу обитателите на Версай или какво се строи край Белащица?" в TrafficNews.bg, собственикът на резиденция "Алхимика" д-р Невен Енчев изпрати отговорите на въпросите, които му бяха зададени във връзка със започналия строеж в съседство с хотела му. 

Бел. ред. Въпросите, на които д-р Невен Енчев отговаря, бяха изпратени до PR отдела му седмица преди публикацията по темата в TrafficNews.bg.  Очевидно той е предпочел първо да прочете текста по темата и едва тогава да отговори. Което, разбира се, е негово право. Екипът на TrafficNews.bg проверява всички сигнали и жалби, които постъпват в редакцията на медията. По отношение на цитираните от д-р Енчев нарушения на негови съседи, сигнали в редакцията не са получавани. Затова и няма как ние да дадем отговор кога ще се вземат мерки срещу незаконното строителство в района. 

При цялото ми уважение към д-р Енчев, съм изключително изненадана от съмненията за платени поръчки, които той изразява. Естествено предвидливо използва условно наклонение, защото в противен случай вероятно разговорът ни щеше да продължи в съдебната зала. 

Парашкева Иванова, Главен редактор на TrafficNews.bg

 

Публикуваме отговорите на д-р Енчев  без редакторска намеса. 

 

- Д-р Енчев, какви са плановете Ви за строеж в имота, съседен на резиденция „Алхимика”? 

- Плановете ми засега са да бъде укрепен изкопът, защото има опасност от свличане на земни маси. Със строежа се цели да бъдат предотвратени по-нататъшни щети - срутване на пътя и на съседни сгради.

- На място има направен огромен изкоп, а в същото време информационната табела е за подпорна стена. В изкопа има забити пилоти за основи на сграда. Хората, в съседство се тревожат, че ще бъде построен голям хотел. Имат ли основания за тези притеснения? 

- Да, поставени са пилотите, предвидени по проекта, които трябва да бъдат забити на дълбочина 12 метра. Именно те служат за укрепване, а не са основи на сграда или каквото и да е друго.

Колкото до притесненията на хората, не бих могъл да отговарям  за тях - едни се страхуват от височини, други – от закрити пространства.

Преди време с моя екип имахме идея да направим на това място бутикова работилница за биосладка и конфитюри. Получихме разрешение, съобразно изискванията на закона, но обществеността в Белащица посрещна идеята на нож. Предложихме да изградим дом за възрастни хора, но те пак се възпротивиха. Сега са против строителството на хотел.

Нека да уточним, че това НЕ Е ВИЛНА ЗОНА, защото тя е от другата страна на пътя. Това е терен със земеделска земя, която е преотредена /със сменен статут/ и там може да се вдигне склад, църква или друг строеж. По този въпрос има становище и на РИОСВ-Пловдив, което потвърждава моите думи. То е издадено на базата на проверки, продължили години. Разгледани са редица планове. Напълно логично е в община „Родопи“ земеделска земя да бъде преотредена в земя за обществено ползване.

- Гражданите са пуснали три жалби в прокуратурата, в които те сигнализират за серия нарушения при издаването на строителната документация за Вашите имоти. Смятат, че ползвате протекции от Община „Родопи”. Имат ли основание?

- Има пуснати жалби до президента, до виципрезидента, до омбудсмана, до главния прокурор. Не знам дали хората имат основание за тях, но на всички жалби е отговорено, че са спазени правилата и законовите изисквания.

Смятам, че един инвеститор, който и да е той, не само че трябва да се ползва с протекции, а трябва да получи специален статут, защото е превърнал един змиярник в приятно и уютно място. Освен че съм вложил средства в имота, съм осигурил 60 работни места. Хората, които работят в Alchemist Residence Von Goldenburg са от селото, а 3-ма от младежите, които съм наел, получават и стипендии от фирмата, за да учат  специалност „Туризъм“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Предполагам, че за никого не е тайна, че съм работодател и на още 450 души в здравеопазването, където държа да подчертая, че възнагражденията са едни от най-добрите в страната.

Не знам дали община „Родопи“ ме подкрепя. Предоставих новопостроените тенис кортове на резиденцията да се ползват от децата в с. Белащица и от цялата община. Със сигурност аз я подкрепям и ще продължа да го правя и занапред.

- През лятото обитатели на съседните имоти периодично подаваха жалби и викаха полиция, като се оплакваха от шум в, музика и фойерверки в късните часове на деня. Как ще бъде решен занапред този проблем?

- На този въпрос вече съм ви отговарял, но пак ще кажа – за целия летен сезон от април до октомври, са направени 3 сватби и 3 тематични вечери. На едната имаше заря и то в 22 ч. Ресторантът на хотелския комплекс има разрешение за работа до 01 ч. след полунощ, но никога не го е ползвал и винаги е затварял по-рано.

- Има други  факти и обстоятелства, които смятате за важни по въпросния казус?

- С удоволствие ще съобщя чрез вашата медия, че в съществуващия хотел ще бъде разкрита телевизия "Алхимист ТВ", която ще е от новинарски тип, но ще има и предавания, чиято първа цел ще бъде да повиши здравната култура на хората, както и да популяризира интересни туристически дестинации у нас. Смятам, че тя ще е много необходима на Пловдив и региона, когато на града предстои да бъде Европейска столица на културата и на фона на намаляващите печатни и електронни медии.

Нейната основна задача ще бъде да отговаря на нападките по начина, по който те ме атакуват. За мен е доста интересно защо вашият екип не търси отговори кога ще се вземат мерки срещу незаконното строителство в община „Родопи“. В имот на Владимир Арабаджиев са вдигнати 2 сгради бе разрешение – барбекю и гараж. Бих искал да прочета във вашата медия кога сем. Пенкини ще си съборят оградата – имат разрешение за ажурна, а са я направили солидна. А какво ще кажат родителите на народния представител Мартин Иванов – Данона, за тяхната ограда, които са изправени пред същия казус. Защо не се коментира случаят с г-н Ди Карло, заграбил общински имот във вододайната зона. От 3 години общината се опитва да го накара да отстъпи от общинския парцел.

Бих искал репортерите на вашата медия да отговорят - защо занимават обществото само с мен, а пропускат останалите. При положение че при мен всичко е изрядно, а при другите става дума за грубо и безпардонно погазване на закона. Много бих се огорчил, ако се установи, че се изпълняват нечии платени поръчки.

И на финала бих искал да кажа, че очаквам ПРАВОТО МИ НА ОТГОВОР да бъде позиционирано без съкращения и манипулации в медията, защото съм сигурен, че тя уважава нормативната база в България. Ако това не стане, ще ангажирам със случая „Господари на ефира“ и ще предприема всички законови действия, за да защитя престижа и доброто си име.

По време на коледния пост нека всички бъдем честни и не забравяме, че правото да въздава справедливост има само Бог.  

TrafficNews.bg