Обитателите на Версай във война с Алхимика! Фон Голденбург  започна строежа на новия си замък. Доктор Мериголд откри философския камък и вече може да превръща обикновена пръст в злато.

Това не са сюжети от средновековен роман, а съвременно риалити , което се случва на няколко километра от Пловдив. Всъщност „Версай” е улица в покрайнините на вилната зона на Белащица, а „Алхимикът”, „Фон Голденбург” и „Др. Мериголд” са част от брандовете, с които известния здравен мениджър  д-р Невен Енчев развива хотелски бизнес.  

През лятото живеещите близо до „Резиденция Алхимика” няколко пъти  излизаха на протести, възмутени от среднощните партита, шума , продължаващ до зори, и фойерверките, които съпътствали почти всеки празник в комплекса. Изпратени са серия жалби до община „Родопи”, прокуратурата и РДНСК.

Сезонът приключи, а с него и шумните купони, но не й тревогите на живеещите в района. Всъщност  хората, които живеят в Белащица, са изключително разтревожени от строежа до резиденцията на известния лекар д-р Енчев.

Екипът на Резиденция "ALCHEMIST VON GOLDENBURG " се извинява още веднъж на всички собственици на имоти в с.Белащица, местност „Живака” за създадените неудобства от извършваните строителни дейности. Целта ни е този район наистина да се превърне в едно райско място за отдих. Благодарим за разбирането/ AVG-GROUP.

Този пост, който се появи на ФБ страницата на комплекса преди няколко седмици.

В съседство с резиденцията в момента зее огромен изкоп, дълбок около 30 метра, в който вече са забити пилоти. Какво обаче се строи? Това е въпросът, който си задават хората, избрали да живеят в подножието на Родопите.  

Информационната табела на строежа съобщава, че там  в момента се извършва „Укрепване на изкоп”, като разрешителното за строеж е от 15 септември 2016 г.

„С просто око се вижда, че тук не се извършва никакво укрепване, а се копаят основите за огромна сграда. Вече има поставени пилоти, копае се на много голяма дълбочина” коментират хора от района.

 На страницата си във Фейсбук от 4 месеца собственикът на „Алхимика” рекламира новия си проект – 5 –звезден хотел „Алхемист Фон Голденбург”. 3D визуализация показва как ще изглежда новият комплекс. Пет етажа, тенискортове, външен и вътрешен басейн, лоджии по покривите,  палми и разбира се, задължителният масонски символ- пирамидата! Coming soon! пише на слайдшоуто, като това вероятно успокоява най - нетърпеливите клиенти.

В община „Родопи” , на чиято територия е резиденцията, обаче не знаят за бъдещия 5 - звезден хотел. Или поне официално там няма подобна информация. На 29 октомври 2015 година за същия имот е издадено строително разрешение за „Предприятие за биологични сладка и конфитюри и студено пресовани биологични масла”. Подписано е от главния архитект на общината Атанас Недевски.

Два месеца по-рано общината е приела нова Промяна на Подробния устройствен план /ПУП/ на имота. Първоначално теренът е бил земеделска земя, а в последствие през 2010 година статутът  е променен за жилищно строителство. В последствие, през август 2016 година предназначението е променено отново и администрацията позволява там да се извършва производствена и обществено обслужваща дейност.

Живеещите в съседство установяват, че до къщите и вилите им се строи фабрика едва, когато потърсили отговор от общината за огромния изкоп. През септември 7 души, живеещи в съседство на резиденцията, са пуснали жалба в Административен съд – Пловдив. Но недоволните са доста повече.  Те са ангажирали адвокатска кантора от София, която да движи делата им. „Заповедта на кмета на община „Родопи” е нищожна, тъй като е издадена при съществени нарушения на административните правила” пише адвокат Канатова, като изтъква следните мотиви:

- Смяната на предназначението на имота  е недопустимо, тъй като в жилищна територия е допуснато  изграждане на фабрика.

- Процедурата по смяна на статут от земеделска земя не е извършено според процедурата, установена в Закона за опазване на земеделските земи. Липсват решения и становища по реда на глава 6 от Закона за опазване на околната среда.

-  Живеещите в района не са уведомени за промяната на статута, лишени са от право да се запознаят с документите по преписката и да правят възражения. 

 Как е допусната промяната на устройствения план на имота, без за това да са уведомени собствениците на съседни имоти? Възможно ли е да се издаде разрешение за строеж на фабрика без за това да разбере някой от живеещите в района. Оказва се, че няма невъзможни неща. С няколко административни трика, напълно законни, разбира се, имотът е разделена на няколко части,/нови УПИ(урегулиран поземлен имот)/  като по този начин собственикът става съсед на самия себе си.   Така, когато той трябва да иска съгласие за промяна на статут, основно трябва да събира подписи от … самия себе си.

„Преди време една жена дойде и поиска нашето съгласие, като ни каза че докторът искал да построи малък цех, в който да правят сладка и масла за нуждите на резиденцията. Тогава се съгласихме. Но за фабрика и дума не е ставало” казва г-жа Мари Кюркчиян, която заедно със съпруга си, са собственици на имот в съседство.

„Не желаем тук да се строи нито фабрика, нито хотел. Това е жилищна зона. Тук изобщо няма никаква инфраструктура за подобни обекти. Няма канализация и всичко ще отиде в дворовете на хората, които живеят отдолу” смята жената. 

Хората, които живеят в района, са разочаровани от действията на община „Родопи”, които те определят като „подмолни”. „В момента, в който се опитахме да защитим правата си, срещу нас започна истинска административна война. Чиновниците ходят, мерят ни оградите, гаражите, започнаха да ни изпращат предупреждения за актове, които щели да ни напишат, защото оградите на къщите ни били плътни, а не ажурени. Буквално се опитват да ни извият ръцете и да ни принудят  да се откажем от претенциите си” коментира Наталия Иванова. 

Белащенци са сигурни, че фабрика там няма да има, но за сметка на това ще изникне още един хотел, а спокойствието и уединението, търсено от тях, ще остане само мираж. „Подложени сме на непрестанен тормоз. Камиони, фадроми,  шум, прах, мръсотия! В района няма изградена канализация. Как тогава ще функционира този хотел? Наясно сме, че в един момент проектът за фабриката ще бъде променен” смятат живеещи във вилната зона.   

Миналата седмица те са внесли три жалби в Пловдивската прокуратура. 

В началото на миналата седмица TrafficNews.bg поиска коментар във връзка с жалбите от РR агенцията, която обслужва д-р Невен Енчев. На въпросите, изпратени от нас, отговор до този момент няма.

Запитване бе отправено и към община „Родопи”, тъй като жителите на вилната зона смятат, че нарушенията в района се случват с благословията на местната администрация. Коментар по случая направи зам. кметът на община „Родопи” Таня Бочукова. 

Таня Бочукова:  Община „Родопи” е между чука и наковалнята

„Не познавам д-р Енчев, виждала съм го само по телевизията. С него общината си комуникира само чрез документи. Случаят със строежа му е класически пример за междусъседски войни”, коментира казуса зам.-кметът по строителството в община „Родопи” Таня Бочукова. Тя допълни, че на практика общинската администрация е безсилна, тъй като всичко документи на д-р Енчев за строителството на комплекса са изрядни.

„Съветват го едни от най-добрите адвокати. Всичко му е изпипано, позовава се на закона. Знаете, винаги има вратички в нормативната уредба, а неговите адвокати явно знаят как да боравят с тях .Отговаряли сме постоянно на хората, които живеят в района. Разбирам ги, и аз живея на село и ако някой построи подобен комплекс сигурно ще реагирам по същия начин”, каза още кметицата.

Промяната на статута на земята е станала през Министерството на земеделието, а след това той е изкупил половината парцели около спорния имот и е станал съсобственик с голяма част от неговите съседи.  По този начин той е успял да промени проекта за строителството без да иска съгласието им, обясни Бочукова.

Постоянните жалби били и от двете страни.

„Както те се оплакват строителството, така и д-р Енчев пуска различни жалби за имотите им. Ние като община сме длъжни да отговорим на тези проверки”, обясни още ресорният зам.-кмет. Досега при всички проверки на комплекса от страна на общинската администрация не са откривани съществени нарушения.

Екип на TrafficNews.bg