Сериозен ръст на респираторни заболявания се наблюдават в село Труд, откакто работи централата за биогаз, заяви д-р Атанаска Ямакова, която е педиатър в селото. Тя обясни, че през нощта, когато се изпускат въпросните газове се наблюдава белодробни кризи в децата, което довежда до ларингити и изострени бронхити. Състоянието на хората с астма също се е влошило, допълни тя.

Омбудсманът Мая Манолова се включи в битката на жителите срещу централата за биомаса, като днес се срещна с хората от Инициативния комитет. След срещата с хората омбудсманът отиде и на място в централата, за да направи обиколка с дейността й. Тя бе посрещната на портала от служител, който я разведе из предприятието, като й обясни, че то действа изцяло в съответствие с нормативната уредба.

Манолова заяви, че ще изиска становище от РИОСВ защо предприятието няма оценка за въздействие върху околната среда. Тя ще поиска и среща с министъра на здравеопазването, за да му предаде случая.  Личното й мнение е , че не може подобна централа да бъде изградена в населено място, в което живеят 4000 души.  

Трите основни проблема на хората от селото са обгазяването,  отвратителните миризми, както и разбиването на пътищата от камионите. Според хората трябва да се решат и трите проблема, за да стихне тяхното недоволство.

Труд отново се вдига на бунт! Жителите блокират пътя към Пловдив СНИМКИ

Вижте становището на хората, Мая Манолова и представители на фирмата:  

 TrafficNews.bg