Фирмите победители в една от най-големите обществени поръчки на Столична община станаха ясни. Миналата година градската управа обяви поръчка с обща прогнозна стойност от 117 милиона лева за текущи ремонти на територията на София. Това включва поддържане на пътната инфраструктура, кърпене на улици и аварийни ремонти през следващите 4 години.

През октомври крайният срок за подаване на документи от строителите беше удължен с две седмици от вече бившия зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. Със своя подпис той даде 14-дневна отсрочка на фирмите да кандидатстват малко преди да подаде оставката си заради скандала с виброизолационните подложки по трамвайното трасе на ул. „Граф Игнатиев”. Това бе причината и да бъде привлечен от прокуратурата като обвиняем за длъжностно престъпление, свързано с проекта за трасето.

За поръчката подават документи 22 фирми. От тях на 17 април 2019 сегашният зам.-кмет по транспорта Дончо Барбалов възлага изпълнението на седем. Публикувани са и ценовите предложения от участниците „за всички улици, за целия период на договора, за поддържане на определените улици на съответното ниво на поддръжка”:

Зона I, включващата районите „Витоша”, „Лозенец” и „Триадица”: „Трейс Груп Холд” АД. Ценовото предложение от страна на участника е 1 004 640 млн. лв. без ДДС.

Зона II, включващата районите “Овча купел”, „Красно село”, „Красна поляна”, „Банкя”: "ДЗЗД Банкя Зона 2” с ценово предложение от 2 366 965 млн.лв. без ДДС

Зона III, включващата районите „Люлин”, „Връбница”, „Възраждане”, „Илинден”: „Обединение София Три” с ценово предложение от 6 541 632 млн. лв. без ДДС

Зона IV, включващата районите „Надежда”, „Нови Искър”, „Сердика”: „Виа конструкт груп ЕООД” с ценово предложение от 3 940 800 млн. лв. без ДДС

Зона V, включващата районите „Кремиковци”, „Подуене”, „Оборище”: „ДЛВ ЕООД” с ценово предложение от 4 249 930 млн.лв. без ДДС

Зона VI, включващата районите „Искър”, „Слатина”, „Изгрев”, „Средец”: „Хидрострой АД” с ценово предложение от 6 249 600 млн.лв. без ДДС

Зона VII, включващата районите „Панчарево”, „Младост”, „Студентски”: „ГБС Инфраструктурно строителство АД” с ценово предложение от 2 472 000 млн. лв. без ДДС

Освен посочените суми всеки кандидат е дал цени за други ремонтни дейности, които се възлагат по преценка на Столична община при необходимост. Ремонтните дейности не могат да надхвърлят 16,7 млн.лв. без ДДС за всяка от зоните. 

10-членната комисия, класирала участниците, е с председател инж. Даниел Евлогиев, директор на „Дирекция транспортна инфраструктура”. В нея участват експерти от ресорни отдели в Столичната община, както и общински съветници от ГЕРБ и БСП – Борислав Борисов и Иван Таков.

Сред най-нашумелите фирми от победителите в конкурса на столична община е "Трейс", която се оказа забъркана в скандала с катастрофата край Своге, в която загинаха 20 души, а други 8 бяха с тежки наранявания. Първоначално прокуратурата повдигна обвинения само на шофьора на автобуса ковчег Григор Григоров.

Вчера обаче държавното обвинение привлече към наказателна отговорност още 6 души, сред които бившия шеф на АПИ Светослав Глосов, и неговия заместник Дончо Атанасов. С обвинение се сдобиха и шефът на „Трейс София” и още няколко служители във фирмата. Според прокуратурата, фирмата е фалшифицирала документи за съдържанието на състваките в настилката на пътя.

„Нов играч” в София е познатата за Варна и региона компания „Хидрострой”, която днес започва да строи отсечката от магистрала „Хемус” в отсечката „Ябланица” – „Боаза”. Именно кръстовище, на бул. „Васил Левски” във Варна предизвика протест. Кръговото е с толкова голяма денивелация, че шофьорите нямат видимост, докато са в него и изходите му. Обектът струва 80 млн. лева.

Очаквайте подробности!