Крачка напред по трансформирането на старата топлоцентрала на НДК в ново културно пространство предстои да бъде гласувана тази седмица от Столичния общински съвет. Председателят на комисията по образование и култура заедно със зам.-кметът по културата доц. Тодор Чобанов предлагат учредяването на общински културен институт „Топлцентрала”, който да бъде предложен за регионален културен институт на Министерство на културата. По този начин институтът ще може да ползва средствата на местната и националната власт, обясни Едрева.

Заедно с учредяването, общинарите от ГЕРБ ще поискат и отпускане на 3 млн. лева от Общинският съвет за стартиране на ремонтните дейности по сградата. В края на миналата година СОС вече отпусна 350 хиляди лева за подготовка на проекта. Цялата сума на проекта е 5,5 млн. лева.

Припомняме, че през 2017-та година с пълно съгласие жури от експерти избра архитектурното студио „Колев Събова” за реализация на проекта. За идейния си проект архитектите спечелиха 15 хиляди лева и още 150 хиляди за технически. Той предвижда голяма, камерна и изложбени зали. Конструкцията ще бъде запазена с изключение на една, мястото на която ще бъде построена нова двуетжана постройска с метална конструкция, която ще бъде връзката между двете съседни. Една от проектантските задачи беше и "Топлоцентрлата" да бъде по-видима. Тя се намира зад музея "За земята и хората" в т.н. "Кучешки парк"