Напредва реализацията на първия студентски кампус в София, който логично ще бъде обособен в столичния "Студентски град".

Вече е избран проект, който да отдели общежитията 1, 2, 3 и 4 и ще въведе ограничение за достъпа. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова, проверявайки разширяването на детска градина в "Мусагеница".

Според районния кмет Димитър Дилчев, кампусите ще решат редица проблеми на квартала, сред които – опасността, замърсяването и паркирането в зелени площи. Проектът предвижда и двуетажен паркинг с 140 паркоместа. 

Обществени перални и велоалеи в кампуса на Студентски градВход с карти и бариери ще гарантират сигурността на младежите

Кампусът ще бъде разположен в близост до сградата на общината в район "Студентски". Два от блоковете в него ще бъдат на Техническия университет и един на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски". 

Тъй като теренът от 27 дка е държавна собственост, финансирането ще е от Министерство на образованието.  Не такъв е случаят с останалите хипотетични кампуси, чиито терени са със смесена собственост.

3 детски групи ще бъдат разкрити в 12-то ДКЦ в кв. "Мусагеница" чрез пристройка към съществуващата сграда. Според кмета Фандъкова, тя трябва да е готова до началото на учебната година. 1 група ще е яслена, а две градински. Дворът на градина също е ремонтиран, както и оградата, а старата сграда също е обновена. Цената на разширението е 1,5 млн. лв.

Започна конкурс за студентски кампус в София, победителят взима 10 бонаЗатвореният комплекс би решил много от проблемите на квартала, смята кметът Димитър Дилчев