След повече от 10 години идеята за кампус на територията на Студентски град е на път да се случи. Обявен е конкурс за идеен проект за затворен студентски комплекс, който ще обхване блоковете 1, 2, 3 и 4 на улица "Проф. Боян Каменов". С обособяването на кампуса голяма част от проблемите на квартала биха намерели решение, каза пред TrafficNews.bg преди месец кметът на района Димитър Дилчев. 

От публикуваната документацията става ясно и как трябва да изглежда кампусът на улица "Проф. Боян Каменов".

Ще бъде изградена алейна мрежа, подходяща за пешеходци, велосипедисти и автомобилен достъп с подходящата маркировка и знаци. Кампусът ще бъде ограден и студентите ще влизат през пропусквателни пунктове чрез система за достъп, но ще има и помещения за охранители.

Ще бъдат изградени и ниски обекти с търговска цел - за кафе или магазин, но и многофункционално помещение. Проектът предвижда и полуподземен паркинг между блоковете 1 и 2, изолиран със зеленина. 

 

"С инвестиционния проект се цели обитаването на блоковете да бъде защитено, както от външни човешки фактори – достъп на външни автомобили и хора, така и от въздействието на отрицателните фактори на околната среда – шум, прах и др. Това включва поставянето на ограда, която да маркира и защитава територията от нерегламентиран достъп.", казва се още в заданието към проектантите. 

Крайният срок за кандидатстване по конкурса е 7 май 2019 г. Жури ще определи кой проект ще спечели, гласувайки с точки по 4 критерия. Класиралият се на първо място ще получи 10 000 лева награда. За 2-ро и 3-то място, архитектите ще получат 5 000 и 2 500 лева.  

Припомняме, че идеята за обособяване на затворени студентски комплекси се обсъжда от близо 10 години. Необходимостта от кампуси бе посочена и обсъждана и от депутати покрай смъртта на 19-годишния студент Марио Данчев от Перник. Той бе убит с нож след сбиване.