„Марш на свободата“ ще бъде последван от протестно отваряне на заведенията на 1 февруари. Идеята по италиански модел бе приведствана от бранша още преди няколко седмици, след като за пореден път исканията на ресторантьорите да продължат да работят не бяха уважени.  Все още не е ясно колко са последователите ѝ и каква бройка от ресторантьорите ще станат съпричастни към нея.

Малко по-рано тази седмица Ричард Алибегов, председател на БАЗ, коментира, че на този етап заведенията се отказват от идеята за масово протестно отваряне. След което отрече и уточни, че думите му не са разбрани правилно.

Емил Коларов от СЗБ категорично пък обяви, че заведенията ще отворят на първо число от най-късия месец, за да засвидетелстват неподчинението си с решението на здравните органи.

Въпреки това, за да бъде узаконено едно протестно действие, независимо от същността на организацията му, за него трябва бъде поискано разрешение. Нетрадиционна форма на настоящия процес обаче предполага друго.

От една страна, на фона на заповедта на министъра не се очаква искането за подобен тип протестни инициативи да бъде одобрено. От друга страна, предвид желанието за спонтанност, браншовиците едва ли биха чакали разрешително или биха се съобразили с отказа за такова.  Освен всичко друго, протестното отваряне на заведенията ще бъде счетено като грубо погазване на заповедта на здравния министър, което по закон подлежи на административни санкции. 

Емил Коларов заяви по време на интервю по-рано тази седмица, че в случай на глоби ще се допитат до услугите на адвокати.

В подкрепа на заведенията и собствениците, в качеството на юридически лица, се предполага, че ще застане и част от народа, които ще изрази гражданската си позиция на несъгласие с мерките и съпричастност към ощетените от бранша.

Репортерите на TrafficNews се свързаха с контролните органи за коментар:

От полицията в Пловдив заявиха пред TrafficNews, че към момента няма подадена официална молба или заявление за протестни действия, нито информация за провеждане на такива.

От РЗИ коментираха пред медията ни, че също няма постъпила информация за реализирането на подобен протест. Въпреки това от Регионалната инспекция заявиха, че освен заведенията по закон посетителите също подлежат на санкция спрямо констатираните на момента нарушения.

Предоставяме ви кратка справка спрямо Закона за здравето, където са описани възможните административни санкции. Ето какво предвижда буквата на закона:

 (1)Който наруши или не изпълни въведени от министъра на здравеопазването или от директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки по чл. 63, ал. 4 или 7 и чл. 63а, ал. 1 или 2, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2020 г., в сила от 09.04.2020 г.) Когато нарушението по ал. 1 е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв.

(3) Нарушенията по ал. 1 и 2 се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на регионалната здравна инспекция, длъжностни лица, определени от директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, или длъжностни лица, определени от кметовете на общини.

(4) Наказателните постановления се издават съответно от директора на съответната регионална здравна инспекция, директора на съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи и кмета на съответната община.

Раздел III на Наказателния кодекс за „Престъпления против народното здраве и против околната среда“ с промяна, влязла в сила от 18.03.2020 г., предвижда:

Чл. 355. (1) Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

(2) Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

 

БАЗ и СЗБ: Показахме, че браншът ни е обединен! Искаме ресторантите да отворят на 1 февруариСпоред двете браншови организации е имало 10 000 души на протеста в София

Ресторантьорите категорични: Не бяхме поканени на среща със здравните властиЕмил Коларов е категоричен, че ще отворят заведенията на 1 февруари

Алибегов: На този етап няма да отваряме заведенията в знак на протестАко това се случи и броят на заболелите скочи, ресторантьорите ще бъдат сочени с пръст като виновници, смята председателят на БАЗ