На този етап заведенията се отказват от идеята за масово протестно отваряне. Това съобщи в „Тази сутрин“ по БТВ Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Припомняме, че вчера Асоциацията, заедно със Сдружението на заведенията в България, поиска оставката на здравния министър, защото по думите им „води война“ с тях.

Около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, а с всеки изминал месец този процент се увеличава. 

„За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват - в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус“, заяви Алибегов.

По думите на Ричард Алибегов, тъй като здравният министър „се е заял с тях“, ако отворят заведенията и броят на заразените се увеличи, те ще бъдат посочени с пръст като виновници за това.

„На протеста имаме икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на бизнеса и да работим. Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как ще протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути“, заяви Алибегов. Той каза още, че бизнесът все още не е започнал да взима помощ. Тя се очаква да тръгне едва тази седмица

„Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката „80/20“ за заетост на персонала. Вече осми месец чакаме изплащането да започне. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора“, допълни Ричард Алибегов.

„Наясно сме, че дори да ни пуснат на 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация“, на мнение е той.

СЗБ и БАЗ: Оставка! Министърът на здравеопазването води лична война със заведенията, а не с Covid-19Настояват за незабавна оставка и извинение за нанесените невъобразими щети