Сдружението на заведенията в България не беше поканено на никаква среща. Не може от медиите или от някакви външни хора да научаваме за това, категоричен е Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България пред БНТ.

Колегите от другата организация, които са били, не участват в нашия протест, въпреки че ги поканихме изрично, допълни той.

Срещата вчера имаше по-скоро информационен характер и по принцип не беше във формат за взимане на решение. Беше ни представена позицията на здравното министерство и Националния щаб за възможно отваряне на заведенията от 1 март, обясни Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Изложихме своите искания и необходимостта от незабавно изплащане на обезщетенията за заетите в сектора и бизнеса, допълни той.

Според здравният министър проф. Костадин Ангелов той няколко пъти е разговарял с Ричард Алибегов и той е бил поканен на срещата. 

Здравният министър: Няма логика в протеста на ресторантьорите, прилича на уличен бойСпоред проф. Костадин Ангелов исканията на бранша са изпълнени

Не разбирам каква е логиката да се отварят всички бизнес, с изключение нас, каза още Коларов. Каква е логиката в големите супермаркети и градския транспорт да няма опасност от заразяване, а при нас да има, попита риторично той.

В 12 ч. ще се съберем пред Министерския съвет, най-вероятно ще останем там през целия ден, до 17 ч. Държим на искането си за оставка на здравния министър, но то не е политическо, а браншово, подчерта Коларов.

Отваряме на 1 февруари, категоричен е той. На въпрос какво ще правят, ако бъдат глобени, Коларов заяви, че ще се допитат до услугите на адвокати.

Бизнесът в Бургас също ще подкрепи протеста на ресторантьорите днес в София. Представители на големи търговски обекти, собственици на заведения и сватбени агенции потеглят от морския град към столицата. Те са категорични, че заведенията в морския град ще отворят на 1 февруари в знак на протест.

Не искаме да правим протест, за да блокираме София и да притесняваме гражданите. Със сигурност обаче, ще има шествие, уточни Коларов.