Гражданите на Златица организираха няколко протеста в защита на учителя си по музика Тодор Цачев, те написаха и писмо до премиера Бойко Борисов, с копие до министъра на просветния министър Красимир Вълчев и омбудсмана Мая Манолова, за което TrafficNews.bg вече съобщи.

Над 150 подписали се категорично заявиха в писмото, че настояват за оставката на началника на РУО-СОФИЯ-РЕГИОН Росица Иванова, защото до последния момент тя е отказвала да даде информация за назначаването на временно изпълняващ длъжността директор на училището в Златица.

Според написаното в писмото тя е излъгала учителския колектив, че документите му за кандидатура са били получени в папка "спам" и са изчезнали, а и самият той не е имал необходимите години педагогически стаж за длъжността "директор", защото през пет от годините му на преподавател е бил неправоспособен.

Нашият екип потърси отговор от Росица Иванова. Тя потвърди, че Тодор Цачев е изпратил СВ, придружено с три препоръки.

"Нашите пощи са служебни, държавна администрация е това. Имаме защита и наистина това писмо беше дошло в папка "спам", след което автоматично се е изтрило. Но това няма значение, аз имам СВ-то, но това не е заявление за започване на работа", сподели пред TrafficNews.bg началникът на РУО.

Самият Цачев твърдо заяви, че има необходимия стаж и ще потърси правата си. Споделя още, че всички юристи с които се е консултирал са категорични, че е правоспособен от началото на неговия трудов стаж като преподавател.

"Искат да ме изкарат неправоспособен да преподавам музика, при положение, че цял живот само това съм учил. Ще поискам официално становище от МОН. Това засяга не само мен, но и всички колеги, завършили НМА", каза пред TrafficNews.bg Цачев.

Още преди месец ученици от СУ "Св. Паисий Хилендарски" в град Златица излязоха на внезапен протест, след като разбраха, че любимият им учител си е подал доброволно оставката. Малко след това родителите подкрепиха идеята им да задържат Цачев. 
Ясно изявената гражданска позиция на деца и родители според Росица Иванова е била нагласена от подалия оставка учител. Мотивите й са няколко - най-вече фактът, че част от децата са били с реквизити на училището и униформи на бенда, достъп до които имат само тези, които работят в училището.

"Въпросният господин Цачев и бившата вече директорка бяха активизирали около 50 деца на главния вход, които с национални знамена, някои с униформи на бенда скандираха „Искаме Цачев“. Тодор Цачев снимаше отстрани клипове с учениците. Това е противозаконно, те нямат право да въвличат децата в протестни акции", каза Росица Иванова пред TrafficNews.bg.