Петчленен състав на Върховния касационен съд ще гледа днес искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде възобновено делото срещу петимата бивши полицаи, осъдени за смъртта на Ангел Димитров-Чората в Благоевград през 2005 г.  

Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков бяха осъдени на по 7 години затвор и влязоха в затвора след поредица съдебни обрати заради взаимно изключващи се медицински експертизи.

Цацаров поиска делото да бъде възобновено с аргумента, че присъдите са несправедливи. В искането му се посочва, че петимата са осъдени, без да е станало ясно кой какво точно е направил, за да причини смъртта на Димитров, който почина от задушаване след ареста му при полицейската операция "Респект", разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

Прокуратурата твърди също, че в действията на полицаите не е имало умисъл. В окончателното съдебно решение бе записано, че Димитров е удрян и притискан към земята от служителите.

"За да е извършено убийство при евентуален умисъл, е необходимо деецът да е допускал настъпването на смъртта на пострадалия и въпреки това да се е отнасял безразлично към този резултат.

Конкретиката на настоящия казус не сочи подсъдимите да са предвиждали или допускали като възможен резултат на съзнателно предприетите действия по задържане на пострадалия настъпване на смъртта му включително и като последица на упражнената за целта сила. Нанесените удари, макар и причинили значителен брой телесни увреждания, нямат характеристики на застрашаващи живота и не са могли дори и в съвкупност да причинят смъртта на Димитров", пише в искането на Цацаров.

По-рано ВКС отхвърли другото искане на Цацаров да се спре изпълнението на присъдите. Според съда престоят на бившите полицаи в затвора няма да попречи на съда да провери дали присъдата е справедлива.

Съпругите на осъдените полицаи за Чората пред TrafficNews: Гняв, мъка и надежда за справедливостМомчетата ни не са убийци, но ги унижиха и вкараха във филм на ужасите, казват Биляна, Веселина, Светла и Нели