БСП свиква извънреден конгрес, който трябва да изработи позициите на партията по бюджета и европредседателството. Очаква се конгресът да се проведе в края на октомври. Изненадващо обаче, лидерът на БСП Корнелия Нинова замалко да бъде бламирана от собствената си партия.

Почти половината от хората, отишли на пленума, отказаха да има конгрес. Така Корнелия Нинова овладя ситуацията в последния момент, като срещу нея гласуваха 50 души, а за нея – 54. Всички точки, които беше предложила Нинова и нейното Изпълнително бюро също бяха подложени на критика и бяха отхвърлени от голяма част от делегатите. Заговори се и за разцепление във вътрешните редици, посочва бТВ.

„Конгресът е насочен навън. БСП е силна опозиция на национално ниво, но не мога да кажа, че е такава на местно ниво. Затова искам да съберем всички структури и образно казано две години преди местните избори БСП да смени своя облик и да бъде опозиция и на местно ниво. БСП просто трябва да се мобилизира. Ако някой търси в Конгреса други поводи, няма проблем, може да даде тази битка вътрешно-партийна и ще получи", заяви Кирил Добрев.

За сметка на отхвърлените точки, от залата се чу предложение БСП да обсъди вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Точката залегна в дневния ред. Темите, за които се говори, че могат да бъдат използвани, са реформата в МВР и секторът „Здравеопазване”.