Общественополезен труд за хора, които не могат да си платят глобите, наложени им за различни провинения от Обина или държава – такова предложение е отправило БОЛКОР до правителството. Този труд може да се изразява в най-различни дейности - чистене на улици и градинки, болници или детски градини. Правосъдният министър Екатерина Захариева вече е поискала работна група, която да превърне предложението в законови промени.

Очаква се новата мярка да засегне най-вече ромите, които най-често не могат да си платят глобите. Идеята е отработване на глобата да се налага, ако тя не е платена в срок. В закона ще трябва да се уточни и максималният брой часове за отработване на санкциите.

От БОРКОР анализират, че размерът на глобите е една от основните слабости на системата на административните наказания у нас. Проблемът е, че размерите на санкциите не са съобразени едни с други, а някои пък са пренесени директно от европейското законодателство. Затова и глобите у нас са от 10 лв. до 10 млн. лв.

Експертите са открили много неадекватни санкции за нарушения на Закона за железопътния транспорт. Така например, глобата за пускане на път на опасен вагон или локомотив, е от 100 до 400 лв. Ако машинист обаче мине на червено или предизвика катастрофа, наказанието е до 500 лв, пише dnes.bg.

Огромните санкции от по няколко милиона лева пък се дължали на буквално пренасяне на европейски директиви в българските закони. Те обаче не работели, защото хората предлагали на наказващия ги чиновник да му платят подкуп, твърди докладът на БОРКОР. Според експертите на центъра максималният размер на глобите не трябва да е повече от 10 пъти от най-ниския, за да бъдат ефективни.