Зачестяват смъртните случаи – резултат от домашно насилие.  За това алармират от Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола” и настояват за спешни законодателни мерки, с които да се гарантира защитата на пострадалите. 

Средно между 6 и 8 са смъртните случаи годишно при домашно насилие в градовете, в които сдружението работи, а във Варна през миналата 2016 г. тези смъртни случаи са девет. Изнудване, преследване, отвличане и системен психически тормоз на жертвите са сред новите тенденции при домашното насилие, отчитат още от сдружението.   

Представителите му настояват до 15 октомври правителството да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието над жени и домашното насилие. Документът е подписан от България, но не е ратифициран и не се прилага. 

Убийствата на Елена Василева, която на 18 август бе разстреляна публично с четири куршума от съпруга си в София, и на Виола Николова, която през юли това лято бе убита брутално от приятеля си, са можели да бъдат избегнати, заяви адвокат Даниела Горбунова.

"Ако полицията и прокуратурата бяха реагирали, ако бяха задържали и бяха повдигнали обвинение срещу извършителите, че не са спазвали ограничителните заповеди, тези жени щяха да бъдат живи", посочи тя.

Че институциите неглижират домашното насилие твърди и 35-годишната Клавдия Дали. По думите й, въпреки че вече е разведена и са издадени две ограничителни заповеди, които целят да защитят нея и двете й деца, бившият й съпруг продължава да ги тормози безнаказано.

"Последният инцидент е от 5 юли. Извиках полиция. Дойдоха и видяха, че нарушава заповедта, че пребива човека, който се опитва да ме предпази, беше в нетрезво състояние и с кола... При всички нарушения полицията го пусна да си тръгне безнаказано. Другият проблем е прокуратурата. При всичките ми жалби те се поддават на манипулациите на насилника. Третият проблем е в съда. Няма как в едно семейство да има домашно насилие и децата да не са жертви. Обикновено съдът се произнася, че става дума за конфликт между майката и бащата. Това бездействие на институциите дава на бившия ми съпруг чувство на безнаказаност, но и свободата на продължи да ни тормози. И той го прави", разказа тя. 

Всяка четвърта жена в България е жертва на насилие. Растат и случаите на психически тормоз, който се подценява, но може да бъде много опасен, заяви Анна Николова, зам.- председател на Алианса за защита от насилие и посочи конкретни случаи.    

"Например изработване на макет на гроб и поставяне пред входната врата на жертвата, унижение и злепоставяне във виртуалното пространство, включително подстригване и уриниране върху жертвата, лишаване от сън и храна", изброи Николова, цитирана от Дарик. От сдружението настояват спешно да бъде ратифицирана Конвенцията на Съвета на Европа за превенция на и защита от домашно насилие, популярна като Истанбулската конвенция,  както и да бъдат приети промени в Наказателния кодекс, с които домашното насилие да се криминализира.