Месец юли беше изключително горещ, а според прогнозите същото ни очаква и през август. Горещото време, високите дневни температури, малкото валежи, недобросъвестните стопани на имоти, пастири или туристи създават множество предпоставки за възникване на пожари. Една хвърлена незагасена цигара от автомобила, палене на открит огън и играта с него, почистване на сухата трева в двора чрез изгаряне могат да доведат до мащабни с пожари с непредвидими последствия.

Огънят може да засегне земеделски земи с насаждения, може да се разрасне в горски пожар, да нанесе щети на постройки и жилища, да нарани или предизвика фатален край за човека. Последните случаи показаха и друг риск. Задимяването от горящите сухи треви, храсти и сметища в близост до натоварени пътни артерии може да предизвика намалена видимост, а от там и пътни инциденти.

Всеки ден огнеборците в областта реагират на между 6 и 20 сигнала за пожари от подобен род. За пореден път припомняме, че със заповед на Областния управител е обявен пожароопасния сезон от 10.04.2017 г. до 31.10.2017 г., с която се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи в горските територии и земеделските земи за област Пазарджик.

Създадени са съвместни патрули между екипите на полицейските управления и инспекторите „Държавен противопожарен контрол” при Районните служби „ПБЗН”. Те ще имат за задача да следят за нерегламентирани запалвания от страна на граждани. При установяване на такива случаи, нарушителите ще бъдат санкционирани, а при наличие на данни за престъпление спрямо тях ще бъдат образувани полицейски производства.

Обърнато е внимание на кметовете на населени места, на служителите от горските и дивечовъдните стопанства в региона за активно наблюдение и ранно информиране при възникването на пожари. Апелираме и към всеки гражданин стана свидетел на пожар или нерегламентирано палене на отпадъци, сухи треви и храсти незабавно да подаде сигнал на телефон 112 и да окаже съдействие на полицаи и пожарникари за установяване самоличността на нарушителите.