Съветът за електронни медии (СЕМ) прие оставката на Константин Каменаров като генерален директор на БНТ. Оставката му е била депозирана в деловодството на СЕМ в 9:30 ч днес.

За временно изпълняващ директор на държавната медия бе избран Емил Кошлуков, програмен директор на БНТ1.

Дотук се стигна след като Каменаров беше признат от Софийския градски съд за виновен по обвинението, че през лятото на 2016-а е шофирал с 1,6 промила алкохол в кръвта.

Така влезе в сила наложеното му наказание от 1 година и 3 месеца "лишаване от свобода" с 3 години изпитателен срок и 600 лева глоба.

По тази причина Каменаров бе длъжен да напусне поста на генерален директор на БНТ, защото по закон членовете на управата на националната телевизия не могат да бъдат осъждани, без значение дали става въпрос за ефективно или условно наказание.

Новият и.д. шеф има право да ръководи медията най-много 3 месеца, след което СЕМ е длъжен по закон да обяви конкурс за директор на БНТ. Така новият генерален директор на БНТ би трябвало да бъде избран през август.

Шефът на БНТ Константин Каменаров напуска поста си, потвърдиха присъдата муРешението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване