Чители алармираха TrafficNews за открита грешка в теста, който се падна на националното външно оценяване по български език и литература за седмокласниците днес.

Задача №17 изисква учениците да препишат текст, като поправят допуснатите в него 14 грешки – правописни, пунктуационни и при членуване. Оказва се обаче, че грешките са с една повече – 15.

Текстът с грешките:

Предпочитана и утричана бутилираната вода се налага като беспорен фаворит на световният пазар сред напитките. Тя е станала не разделна част от живота ни и е едно от най голямите потребителски явления на нашето савремие. Засилената ѝ употреба, се свързва с идеята за намаляване на консомацията на беззалкохолните напитки, като следва да се отчете и факта, че е лесно приносима и достъпна в търгофската мрежа.

Същият текст, но с коригираните грешки:

Предпочитана и отричана (1), (2) бутилираната вода се налага като безспорен (3) фаворит на световния(4) пазар сред напитките. Тя е станала неразделна (5) част от живота ни и е едно от найголемите (6,7) потребителски явления на нашето съвремие (8). Засилената ѝ употреба (9) се свързва с идеята за намаляване на консумацията (10) на безалкохолните (11) напитки, като следва да се отчете и фактът (12), че е леснопреносима (13, 14) и достъпна в търговската (15) мрежа.

Сгрешеното условие на задачата не е за подценяване, защото е разколебало, объркало и забавило децата по време на изпита, коментират учителите.

По-късно от министерството на образованието дадоха следното обяснение: „Независимо от това, че в текста словосъчетанието лесно преносима не е използвано като сложна дума и е правилно да се пише разделно в съответствие с Официалния правописен речник на българския език (виж. 55.6 и 53.17.1), за вярно ще се приема и леснопреносима.“

На задача №17 седмокласниците ще получат по 1 т. за всяка поправена грешка.

"На практика от МОН си признават за гафа, но искат да минат с номера "и вълкът сит, и агнето цяло", за да няма ощетени ученици. Така обаче те са вкарали в заблуждение децата, които са се явили на теста", коментираха пред TrafficNews.