Хиляди потърсиха изцерение край извор в планинската местност Дамбалъ над родопския град Момчилград. Местно поверие гласи, че в нощта на 5 срещу 6 май, когато мюсюлманите отбелязват Хъдърлез, водата от чешмата, извираща от високите скали, добива вълшебна сила и лекува заекване, парези, екземи и други.

За да търсят изцерение на Дамбалъ бяха дошли мюсюлмани и християни от цяла България, както и от съседните страни Турция и Гърция. Точно в полунощ деца и възрастни се потапяха в басейни, пълни с ледена вода от планинския извор. Гората се огласи от викове и детски плач.

Родители, потопили децата си в ледените води ги отнасяха край огньове и бързаха да ги подсушат и преоблекат. Мокрите дрехи оставяха край чешмата с надеждата, че болестите ще останах край извора.

Община Момчилград беше създала много добра организация за хората, дошли на Дамбалъ, пише 24 часа. Районът на чешмата беше осветен с помощта на лампи, захранвани от генератор. Имаше транспорт с джипове за извозването от село Летовник до планинския връх на деца и трудноподвижни възрастни хора. Освен осигурените от община Момчилград автомобили няколко собственици на джипове също превозваха деца и майки до изгрев слънце.