Хора с увреждания са чакали 4 години, за да получат ТЕЛК. Това е най-дългият срок, който е отчетен към края на 2022 г., показват данните в доклада на здравният министър Асен Меджидиев към промените в правилника за работа на медицинската експертиза.

В страната има едва 70 комисии за освидетелстване на болните хора. В 15 от тях се е чакало над година, за да се получи заветно решение, което е ключът за получаване на пенсии, помощи и асистенти за инвалидите. До 12 месеца пък е средната продължителност в 9 ТЕЛК комисии.

Тодоров: Решението за ТЕЛК вече ще излиза до 10 дни„Където има покритие на мобилни средства, ще има излъчване на живо”, увери министърът

Само 29 се произнасят в законовоопределения 3-месечен срок. Между 4 и 6 месеца се чака в 17 ТЕЛК. 

Основните проблеми са в липсата на лекари и достатъчно комисии, а годишно през тях минават над 165 хил. души. 

След 23 години: ТЕЛК остави пловдивчанка без пенсия, въпреки тежко заболяванеЖената твърди, че диагнозата й и пречи да започне каквато и да е работа, за да изкарва месечен доход

Това е причината здравното министерство да предложи тотална реформа на системата. Една от най-важните промени пък е, че комисиите ще станат двойно повече - 150. Поне по една трябва да има във всички държавни и общински болници, а в университетските и областните - по две. В тях ще работят лекари от болниците, като е задължително да участват и началниците на отделения. Всичко това трябва да се случи до месец, след като промените влязат в сила.

В момента ТЕЛК няма в 42 държавни и общински болници  и 7 онкологични центрове.

Освидетелстването на лицата ще става на случаен принцип, който е подобен на този в делата. Така лекарите ще гледат случаите само по документи и без да се правят клинични прегледи. По този начин хората няма да се разкарат и да се редят на опашки. Целта е да избегне субективния елемент в оценката и да няма съмненията за корупция, защото лекар от София няма да познава пациент от Кърджали или Монтана. Предвидено е изключение, но само за тежко болни пациенти на легло, при които оценката трябва да се прави на адрес. Явяване на ТЕЛК обаче ще е нужно, ако се изгуби цялата налична информация за пациента. 

Тарловите хора у нас - изключени от системата! Димитрия Враждева: Не можем да вземем ТЕЛК и пенсияПредставители на сдружението излязоха на протест

Ограничава се и броят на възможните случаи, при които НЕЛК може да връща процедурата за ново разглеждане от ТЕЛК с конкретни указания. Такава възможност се предвижда еднократно. "При повторно обжалване на решението на ТЕЛК в една процедура, НЕЛК не връща решението на ТЕЛК за ново разглеждане, а го решава по същество", пише още в доклада.

 РЗИ ще уведомяват служебно хората за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди изтичане на определения в експертното решение срок. Въвежда се и възможността решенията да се пращат и електронно на хората.

За да се намалят случаите, когато ТЕЛК изисква допълнителни изследвания и консултации, се предвижда комисиите да имат достъп до електронните здравни досиета на хората.

НЕЛК вече ще има и длъжността „заместник-директор“.

Средната работна заплата в хуманното  здравеопазване и социална работа е 2048 лв. Това означава, че за един ТЕЛК на месец ще са нужни са около 10 200 лв. за заплати. Предвижда се и по-висока субсидия, но се въвежда и нов критерий, който е обвързан със срока за произнасяне. Предвижда се поощрително увеличение с около 50% от досегашния размер на финансиране на тази дейност, само при предсрочно произнасяне на ТЕЛК, в рамките на 2 месеца от постъпване на заявлението-декларация. "Въпреки, че е трудно да се предвиди какъв процент от експертните решения биха могли да влязат в сила в двумесечен срок, тъй като такава практика понастоящем почти не съществува, като се вземе предвид значителното увеличение на броя на ТЕЛК в страната, бихме могли условно да предположим, че около 1/3 от експертните решения ще попаднат в тази категория", пише още в мотивите към предложените промени от здравното министерство. 

През последните три месеца на 2022 г. пък са издадени общо 57 673 експертни решения в страната.

Защо се бави ТЕЛК?

Основната причина за този проблем е, че липсват достатъчно кадри в системата. "Причина за забавяне е и възможността за отменяне и връщане на експертното решение от Националната експертна лекарска комисия за ново разглеждане от ТЕЛК, без ограничение в броя на случаите на връщане. Понякога това забавя окончателното произнасяне с години", пише в доклада.

Има и локални причини, а такъв пример е област Кърджали, където има "голям интерес" от страна на пребиваващи в Турция хора.

Втори проблем е продължаващата практика ТЕЛК да извършват клинични прегледи на лицата независимо, че още през 2018 г., тази възможност беше предвидена само в случаите, когато наличната медицинска документация не обективизира напълно здравословното състояние на хората. "Тази практика на някои ТЕЛК, на масово призоваване на хората с увреждания да се явяват пред комисиите, не е целесъобразна от гледна точка на гарантиране прозрачност и безпристрастност в медицинската експертиза", пише още в документа.

Третият проблем е свързан с необходимостта от синхронизиране на разпоредбите на Правилника с тези на промените в Закона за хората с увреждания. С промените от 25 януари вече има изискване регионалните здравни инспекции да уведомяват служебно хората за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди изтичане на определения в експертното решение срок.

Четвъртият проблем е свързан с необходимостта от синхронизиране на Правилника със Закона за здравето за възможността съобщаването на решенията на ТЕЛК и НЕЛК на заинтересованите организации - НОИ, НЗОК, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и органите на медицинската експертиза на работоспособността, да се извършва по електронен път. А освидетелстваното лице и осигурителите да се уведомяват с писмо с известие за доставяне или по електронен път.

Петият проблем касае уреждане на възможността за подпомагане в работата и заместване на директора на НЕЛК, чрез нова длъжност – „заместник-директор“.

Шестият проблем е свързан с необходимостта от нормативно уреждане на възможността за ползване на пълната информация от записите в електронното здравно досие на лицата от органите на медицинската експертиза.

Седмият проблем касае няколко елемента в организацията на работа на ТЕЛК и НЕЛК - липса на срок, в който трябва да даде експертното решения на заинтересованите страни, липса на регламент ТЕЛК да уведомява лицата за определената дата за разглеждане на техните документи; неизпълнение на указанията, дадени от НЕЛК към ТЕЛК при обжалване на експертно решение, което НЕЛК отменя и връща за ново разглеждане от ТЕЛК.

 Какви промени бяха направени досега?

Една от най-важните е, че хората със забавени решения, но не по тяхна вина, вече получават парите и помощите си. Това са болните, които са подали заявления за преосвидетелстване не по-късно от 3 месеца преди изтичане на срока на експертните им решения, но в тримесечен срок от датата на заявлението ТЕЛК не се е произнесъл по тях.

Списъците ще постъпват периодично от здравното министерство и след технологичната им обработка поетапно ще се извършват извънредни плащания, обясняват от НОИ, предава 24 часа. Това обаче може да се случи при три важни условия - да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване най-малко 3 месеца преди изтичане на срока на експертното решение, да имат насрочена дата за преосвидетелстване и да не са се явили на ТЕЛК/НЕЛК поради забавяне в медицинската експертиза.

Заварените случаи, където е започнато производство, също ще бъдат по новия ред, но без да се вземат предвид сроковете. Това се отнася за започнатите до 4 месеца след влизането на закона в сила - 29 януари.

Регионалните здравни инспекции ще уведомяват служебно хората за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди изтичане на срока на решението. ТЕЛК ще има 3 месеца да издаде новото решение и ако надхвърли този срок, това ще се счита за забавяне и валидността на старото решение ще се удължава до издаването на ново. Така хората ще могат да ползват права без прекъсване, когато нямат вина за забавяне в преосвидетелстването.

Другата важна промяна, която бе направена в от служебното правителство е вкарването на още болести за ТЕЛК до живот. Той вече се дава за още около 30 заболявания.

Освен това събирането на болести за ТЕЛК да се прави по нова формула. Най-голям процент ще се дава и занапред за най-тежкото увреждане, но към него ще се прибавят 20% от сбора на процентите на останалите увреждания.

Хората с психични заболявания вече имат право на чужда помощ, дори и при неработоспособност под 90%. Преди това право на нея имаха само тези с над 90% увреждане, изключение се прави за децата. Изключението вече важи и за възрастни с психични заболявания, но зависи от загубата на базисни социални и ключови умения, водещи до невъзможност за съществуване без контрол.