С три деца, под наем и с тежко заболяване, а само една пенсия от ТЕЛК  е влизала във финансите на пловдивчанката Нина Орлондова. Пенсия, която вече жената няма право да получава, защото медици към ТЕЛК-Пловдив неочаквано решават, че тя е оздравяла до степен, от която да не се нуждае от полагащата й се сума от 395лева. Отчаяна от произнасянето на институцията, Орлондова разказа пред TrafficNews за несправедливия наложен процент на работаспособност. По думите й заболяването, от което страда  не позволява да започне каквато й да е работа и сега остава без месечен доход. 

Жената е с диагноза- Парапареза от неизвестен тип, а историята с ТЕЛК е започнала още от 2000 година, когато Нина бива пенсионирана с решение от ТЕЛК-Пловдив, като наложеният  процент на работоспособност й е бил 75%. С времето той е спаднал на 50%, а преди 3 години, когато Нина се явява на задължителна комисия са й дадени същите 50%. През тази година жената отново се явява на ТЕЛК комисия в град Пловдив, но процентите й на работоспособност рязко са спаднали до 11% , което значи, че тя няма право да получава пенсията си, защото под 50% работоспособност не се полагат тези средства.

След това неочаквано за мен решение отидох да попитам за какво става въпрос и защо се е получило така, а те ми казаха, че неврологът така е решил. Аз имам абсолютно всички документи, които са искали. Неврологът към ТЕЛК-Пловдив дори не се показа, за да ми обясни на какво основание се намалят така рязко процентите ми, като в документа ми ясно пише: Противопоказана тежка физическа работа, свързана с право стоене, продължително ходене и принудителна поза. Аз от 23 години съм с телково решение и сега чак решават, че съм здрава. На три години се явявам на комисия, нито гръбнака ще ми се изправи, нито кракът ми ще порасне. По принцип трябваше да съм пенсионирана до живот.” Това разказа пред медията ни Нина Орлондова.

Тя добави, че е обжалвала решението на ТЕЛК-Пловдив в София, като е подала нужните документи,  но смята, че отговор ще получи след дълъг период от време. Жената не е взимала пенсия от 6 месеца, а диагнозата й и пречи да се занимава с каквато и да е работа, което означава, че тя не получава месечен доход.

„Не знам как решиха след толкова години, че на мен нищо ми няма. В ТЕЛК работата е, че искат пари, ако им дадеш 500-1000 лева може да те пенсионират завинаги,”  каза още Орлондова.

След опит за разговор с управата на ТЕЛК, тя твърди, че получава отговора- „Това е положението”. По думите на жената институцията си противоречи.

„Дават ми 11%, а пише, че не мога да ходя, не мога да работя. Говорих с ортопеда, който ме прегледа, той каза, че е решение на невролога, но не се появи и ми казаха, че няма какво да търся повече там.  Никой не ме преглеждал, взеха ми документите и ми казаха изчакайте решението. След това излязоха и разбрах решението. „

Нина бива прегледана от друг лекар, работещ към ТЕЛК- Пловдив, който е категоричен, че състоянието й е за по-голям процент от обявения и трябва да получава задължително пенсия. Жената твърди, че заболяването й е сериозно и всеки момент краката й могат да откажат.

Медията ни изпрати запитване относно казуса до Министерството на здравеопазването, а от там отговориха, че конкретното заболяване, стадият на неговото развитие и степента на тежест се оценяват индивидуално от експертите в ТЕЛК, които определят необходимите актуални изследвания, за да извършат оценка  на степента на трайно намалената работоспособност/вида и степента на увреждане.

Отговор на Министерството на здравеопазването:

"В Закона за здравето е предвиден реда за обжалване, а именно, че обжалванията и възраженията от страна на освидетелсваните лица срещу решенията на ТЕЛК се правят в 14-дневен срок от получаването на решението пред НЕЛК. НЕЛК е оторизирана да се произнася относно правомерността на издадените решения от органи на медицинската експертиза."

 В какъв срок след обжалване в ТЕЛК-София пациентите получават отговор?

"Съгласно установения ред обжалванията от страна на заинтересованите лица и органи - освидетелстваните, осигурителите, НОИ, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и органите на медицинската експертиза на работоспособността се правят в 14-дневен срок от получаването на решението пред НЕЛК, а решението на НЕЛК може да се обжалва пред административния съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс. НЕЛК е оторизирана да се произнася относно правомерността на издадените решения от органи на медицинската експертиза."

 Защо, след като пише в решението издадено от ТЕЛК-Пловдив, че на жената й е противопоказано тежка физическа работа, свързана с право стоене, продължително ходене  и принудителна поза, е намален процентът й до степен, от която не може да взима нужната й пенсия?

"Съгласно Наредбата за медицинската експертиза в решенията си ТЕЛК и НЕЛК определят условията на труд, противопоказани за здравословното състояние на освидетелстваните лица. При лице с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност (вид и степен на увреждане на работещите лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст , се произнася по работоспособността му за работното му място и при необходимост го трудоустроява. Лица с под 50 на сто трайно намалена работоспособност (вид и степен на увреждане на работещи лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 КСО) или без определен процент трайно намалена работоспособност се насочват към ЛКК за преценка на необходимостта от трудоустрояване. При дефинитивни състояния, при които не се очаква условията на труд да обусловят неблагоприятно развитие на заболяването, в експертното решение се записва, че лицето е в състояние да работи според квалификацията и възможностите си."

TrafficNews ще продължи да следи за развитието на слуачая!