Мистериозен бял бус кръстосва София и изхвърля бездомни кучета, но никой не успява да го хване.

Граждани постоянно сигнализират за него, но никой не е успял да му запише номерата. Това обясни директорът на общинското предприятие "Екоравновесие" д-р Веселин Асенов. За последно бусът е изсипал седем палета в квартал "Бъкстон".

"Изхвърлените и изоставени на улицата домашни любимци се превръщат в огромен проблем, защото броят им постоянно се увеличава", заяви и шефът на комисията по околна среда в Столичния общински съвет Лорита Радева, която призова за обществена нетърпимост към хората, които правят това.

"Тревожното е, че тази тенденция не се наблюдава само на конкретно място. Тя е разпределена по целия град. В "Докторската градина"; в центъра на "Шишман" и "Граф Игнатиев", обясни тя.

Оказало се, че в столицата се изхвърлят и животни от провинцията. Така, на "Витоша" било заловено куче с чип, поставен в Монтана.

Радева призова хората да бъдат бдителни и когато станат свидетели на такава ситуация веднага да сигнализират дружеството или на тел. 112, за да бъдат предприети незабавни мерки. На заловените нарушители се налагат санкции.

"Това не е престъпление, но е нарушение. В Закона за защита на животните са заложени санкциите. При първо нарушение глобата е от 100 – 250 лв., а при второ – 250-500 лв. и трайно настаняване на животното в приют", обясни д-р Асенов.

Той подчерта, че на ден се получават по 2-3 сигнала за изоставени на улицата домашни любимци. Собственици на кучета, които ги пускат да се разхождат без каишка пък рискуват животните да бъдат заловени от екипи на "Екоравновесие" и откарани в приюта.

Тогава на стопаните се съставя акт, а за да получат обратно любимеца си трябва да заплатят глоба. Само за миналата седмица е имало шест такива случаи.

"Заловените кучета от екипите на предприятието за изминалия месец са 311, от които 259 са кастрирани и 199 са върнати на местата, от които са заловени. 10 кучета са предадени от стопани, които нямат възможност да се грижат за тях", отчете директорът на "Екоравновесие". За първите два месеца на 2019 г. са осиновени 138 кучета от общинските приюти.

За изминалия месец дружеството е похарчило 169 635 лв., отчете Асенов. И напомни, че през пролетта ще стартират традиционните инициативи "Осиновявай, не купувай!" и кампанията за безплатна кастрация, ваксинация и микрочипиране на дворни кучета.

Лорита Радева напомни, че сега е моментът да се плати "данък куче", докато тече кампанията за местните данъци. Годишният налог е  24 лв.

TrafficNews.bg пък напомня, че е забранено да се разхождат кучета без повод извън обособените за това места. Колко са те на територията на София, Радева не знаеше с точност, но препоръча на собствениците да проверят на сайта на районните кметства.

По отношение на идеята дружеството да започне да се работи за намаляването на популацията на уличните котки, Радева заяви, че това все още не е в задълженията му и по тази тема се работи с неправителствената организация "Четири лапи".

На въпрос дали общината предвижда да започне да се занимава и с безстопанствените коне на територията на София, Радева обясни, че към момента общините имат ограничени правомощия и решение на проблема ще се търси през законодателна промяна.