Близо 1000 български полицаи и още трийсетина от други страни от ЕС са командировани да пазят туристите по Черноморието. Най-много от тях – малко над 800, са разпределени към Областната дирекция на МВР в Бургас, за да дежурят предимно в Слънчев бряг. 126 са пратени във Варна и Златни пясъци, а 40 в Добрич, за да работят в Балчик и Албена.

Сред командированите има служители от Охранителна, Криминална и Икономическа полиция, но също така и гранични полицаи, които да подпомагат колегите си от натоварените летища във Варна и Бургас. МВР служителите ще пристигат на смени, като първите командировки на българи в Слънчев бряг и Златни пясъци са започнали. Чужденците се очакват от 1 юли, пише "Труд".

Униформените от Чехия, Полша и Румъния идват по споразумение на нашето море от 2010 г. насам. От това лято за първи път ще има и по един патрул от Германия на Златни пясъци и Слънчев бряг.

Чужденците дежурят с нашите ченгета, като помежду им работният език е английски. Пращат се там, където има повече техни сънародници. Традиционно повечето чешки полицаи работят в района на Приморско, румънските и полските – главно в Албена, Златни пясъци и Слънчев бряг. Някои от тях дават смени в полицейските участъци, където да оказват съдействие на своите сънародници, други обикалят нощем по алеите или денем по плажовете, или участват в пътни проверки на КАТ.

Сред командированите по морето има и експерти по взривовете от Специализирания отряд за борба с тероризма на МВР, тъй като практиката е показал, че често се налагат проверки и обезвреждане на забравен багаж или съмнителни пакети и се е губело време, докато екипите пристигат от София.

Както винаги, най-много от престъпленията и това лято се очаква да бъдат джебчийските кражби, обирите нощем по плажовете и крайбрежните алеи в курортите. Затова са командировани полицаи, заедно със следови кучета, идват и експерти по работа с уреди за нощно виждане. Специално с джебчиите ще се занимават полицаите от сектор “Кражби” в София и Пловдив и други големи градове от страната, които си познават добре контингента, насочил се към плячка по морето.

Врели и кипели в туристическия бранш отново посочват един стар проблем – че разрасналия се курорт Слънчев бряг и околностите му е с безименни улици и алеи. Така е от години – факт, който затруднява както полицейските коли, така и линейките с медици да стигат до дадено местопроизшествие. За ориентир обикновено се използва името на някой близък хотел. Но хотелите са твърде много, а командированите от вътрешността на страната полицаи и без друго трудно се ориентират в комплекса, който от края на юли до края на август набъбва до петстотин хиляден град.

Снимка: БГНЕС