Балони, пълни с упойващо вещество от т.нар. "райски газ", се продават в Златоград. При вдишване на този газ, той действа като упойващо вещество и се използва като заместител на наркотично вещество, което застрашава живота и здравето на употребяващите. По случая се извършва проверка.

"Установен е човекът, който продава балоните. Той е златоградчанин, който пребивава в София, пише 24 часа. Тепърва ще се разследва чрез анализи какво е съдържанието на балоните и до каква степен е вреден", заяви директорът на ОДП-Смолян ст. комисар Николай Димов.

Заради скандала с балоните днес след обяд полицията, РЗИ, общината и общински съветници са насрочили заседание.

„Проверяваме случая, като въпросителните около него са доста. Тепърва ще се изяснява, с какво са пълни балоните, доколко са вреди и т.н.“, коментира директорът на полицията старши комисар Николай Димов.
 
Според анестезиолога д-р Красимир Събев, който е завеждащ отделението ОАРИЛ на МБАЛ – Смолян, най-вероятно става въпрос за хелий. „Не вярвам, да не кажа че е невъзможно да се пълнят балоните с райски газ, първо защото е много скъпо, второ трудно е в специални бутилки. Най-вероятно става въпрос за хелий, който кара балоните да се издигат. При вдишване на този газ, гласът на човек става по- тънък, но няма психотичен ефект“, коментира д-р Събев, цитиран от Дарик.
 
Балоните, за които е постъпил сигнал са се продавали по време на първия учебен ден и няколко дни преди това, като се предполага че са доставяни от София.