Шокираща версия лансираха близките на 14-годишната Ванеса, която според прокуратурата, а от днес и според Бургаския окръжен съд (БОС), е била системно изнасилвана в рамките на 76 дни от доведения си баща Сава Дойчев.

По-рано днес БОС призна Дойчев за виновен и го прати за 16 години зад решетките. Близките на Ванеса обаче определиха целия процес за фарс. Убедени са, че Сава е невинен, станал е жертва на наивността на 14-годишното момиче и сега властите се саморазправят с него по поръчка на биологичния баща на Ванеса.

Случаят е безкрайно необичаен. Майката на Ванеса – Теодора е живяла близо седем години със Сава. Според прокуратурата Сава е започвал да насилва сексуално Ванеса, когато тя е навършила 13 години. Първите му сексуални контакти с момичето започнали през март м.г., продължили до май 2016 година, когато момиченцето разкрило гнусната тайна на биологичния си баща, а той веднага сигнализирал прокуратурата.

Делото премина при закрити врата, заради особеното естество на случая, но процесът се оказа необикновен и минаваш границите на здравия разум, пише Флагман. Едва днес, когато съдът трябваше да прочете присъдата медиите бяха допуснати до зала. Репортер на новинарския сайт бил един от двамата журналисти, станали свидетели на днешната гледка. Ето какво разказва той:

Малко преди 14 часа Сава Дойчев бе доведен от съдебната охрана, а щом го Ванеса подскочи и буквално се залепи на няколко метра от него. Двамата си подмятаха тайни съобщения, а очевидци станаха единствено съдебните охранители, които обаче не останаха никак изненадани, защото по това дело видяха какво ли не.

По време на четенето на присъдата Ванеса, майка й Теодора, Альона Куманова, представила се за близка на Сава, както и роднини на подсъдимия се хванаха символично за ръце, а след като чуха решението на съдия Асен Гагашев избухнаха в сълзи.

„Ванеса плаче всеки ден, ридае, защото се е подвела по татко си и е съсипала един човешки живот. Тя приемаше за Сава за свой баща, израснала е с него”, разкри Альона Куманова, след което направи шокиращото твърдение, че Ванеса всъщност е девствена!

Това било установено от столични лекари, а цялото обвинение срещу Сава било скалъпено от бащата на Ванеса, който искал да вземе родителските права върху момичето, а с това и наследствената къща на майката във Ветрен.

Майката Теодора защити същата теза и бе категорична, че Сава никога не би посегнал на дъщеря й. Нещо повече – гледал я като писано яйце и се държал с нея много мило. Съдът отказал изобщо да ги изслуша и да приеме доводите им, което било нередно, обяви Теодора.

Ванеса твърдеше, че полицаите от Второ РУП сами й подавали отговорите на въпросите, които я питали, подсказвайки й:”Сигурна ли си, че е така, а ако е станало по следния начин…”, твърди Флагман. Самата тя се подвела по баща си, който й казал, че ако отиде в полицията и разкаже историята ще я вземе при него и ще и позволява да прави каквото си иска. „Съжалявам, че говорих тези неща”, каза Ванеса.

„Това е целта на баща й! Искаше да ни опозори, да можем сами да напуснем Ветрен и той да ни вземе къщата”, убедена бе майката. Сайтът обаче се добрал до засекретени факти по делото и ги изнесе публично, за да станат ясни подробностите по процеса и читателите сами да си направят изводите – виновен или невинен е Сава Дойчев.

В досъдебното производство е посочено, че в стаята на Ванеса са открити четири презерватива, те били изхвърлени в кошчето. По тях имало семенна течност на Сава и ДНК на Ванеса. Според близките на момичето обаче това били стари презервативи, които останали в къщата от антиспин кампания.

Ванеса си играела с тях, захвърлила ги в коша, но тъй като всичките били болни, изхвърляли секрет в същото кошче. Така ДНК-о се смесило, твърдят те. Близките отричат да е открита семена течност, защото според тях пробите били взети по такъв начин, който не давал 100 % точност.

На момичето са направени два прегледа от лекари. Първият през юни 2016 година от съдебен лекар в Бургас – уважаван медик с дългогодишна практика, който е установил, че Ванеса е със загубена девственост. Няколко месеца по-късно е направен втори преглед, от лекари във ВМА. Те твърдят друго – Ванеса е девствена.

Това становище обаче не е допуснато, защото първо не е поръчано от съда, а второ – по показания на съдебен лекар химената можела да се зашие, но във влагалището оставали разкъсани щърбовидни пръстени, които нямало как да се възстановят.

В медицинското от ВМА не пишело нищо за щърбовидните пръстени и ако се прави експертиза, то тя трябва да е само за тази част.

Според прокуратурата е напълно възможно близките на момичето да са използвали лекарска помощ, за да заличат последствията. Но тук може и да се приеме другата теза – че разследващите, съдебните лекари, обвинението и са тръгнали срещу Сава Дойчев, както смятат неговите роднини.

Интересен момент, описан подробно в досъдебното производство, са реакциите на Теодора, която при първия оглед в дома й и след откриването на презервативите казала на Сава: „Значи всичко е вярно! Ти си боклук!”.

Дали е действала под афект и впоследствие е размислила – може само да гадаем, но случаят безспорно е странен.

В същото време се оказа, че въпросната къща, която според майката на Ванеса – Теодора, е ябълката на раздора, е само 1/6 нейна собственост, но според Теодора бившият й съпруг действа заедно с роднините й.